Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az orvosnők több terhet viselnek, mint az orvosok

Szerző: Babaszoba.hu

2011. február 16. | Frissítve: 2016. március 3.

Forrás: babaszoba.hu

Hogy a beteg miként éli meg a gyógyító kapcsolatot, jelentősen befolyásolja a segítséget nyújtó szakember neme.

Az orvosképzés során, a klinikai gyakorlatok előtérbe kerülésével az orvostanhallgatókra addig általánosan jellemző betegközpontú szemlélet megváltozik. Férfiaknál inkább az orvos-, illetve betegség-centrikus viszonyulás kezd dominálni, míg a nőknél a betegközpontú megközelítés és viselkedés marad a jellemzőbb, állítják a kutatók.
A nőkre jellemző, hogy jobban bevonódnak a gyógyító kapcsolatba, mint férfi kollegáik, ami jelentős lelki terhet ró a doktornőkre. Ezt fokozhatja az a jelenség is, amelyet egy friss felmérés bizonyít: ha a páciensek betegközpontú gondoskodást tapasztalnak, a férfi orvost hozzáértőbbnek ítélik meg, mint a kevésbé betegközpontúan viszonyuló férfi kollégáikat, míg nőknél pontosan fordított mintázat mutatkozik: ha egy orvosnő betegközpontú, őt kevésbé tartják jó szakembernek a betegei.

A női orvosok lelkiismeretesebbek?


A fokozott érzelmi befektetés a csökkent kompetenciaérzéssel együtt járva könnyen vezetheti az orvosnőket érzelmi kimerüléshez. A témáról szóló előadás a Magyar Pszichiátriai Társaság XVI. Vándorgyűlésén hangzott el.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Doktornő vagy doktor?
 • Az én gyerekorvosom
 • Nő vagy férfi legyen a szülészorvosom?
 • A nőiesség nem csak testrészekből áll

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék