Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az influenza most az ovis korosztálynál tarol

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 8.

Forrás: babaszoba.hu

Még mindig tart az influenzajárvány az országban, most elsősorban az óvodás korosztályban jelentkezik nagy számban a megbetegedés. Dr. Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökét kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

Az influenza most az ovis korosztálynál tarol

- Tart-e még az influenzajárvány? Melyek az idei tendeciák, mely korosztályok érintettek leginkább a megbetegedésben?
Dr. Póta György: - Az influenza egyre nagyobb számban jelentkezik, bár a rendkívüli betegforgalom nagyobb részét még mindig a sok náthával, köhögéssel járó banális felső légúti vírusfertőzés adja. Az utóbbi napokban áttevődött a betegek életkora az óvodás korosztályra, sok a tinédzser influenzás.
- Kisgyermekes szülők gyakran megijednek az influenzától illetve a magas láztól. Kell-e tartani a magas láztól? Jogos-e az ijedség, ha gyermekünk influenzás?
Dr.P.Gy.:- Magyarországon a láz megítélése történelmileg eltúlzott. A közhiedelem szerint csak a lázas beteg, és aki lázas az súlyos, azonnali ellátást igényel. A valóság az, hogy a láz csak az egyik tünete a gyulladásnak, tehát a lázat az egyéb tünetekkel együtt kell megítélni. Az emberek ezért félnek az influenzától, mert a betegség három-négy napig magas lázzal jár.
- Sokan az első tünetek megjelenésekor azonnal orvoshoz rohannak, hétvégén az ügyeletre. Szükséges minél előbb orvoshoz fordulni vagy otthoni ápolás is elegendő?
Dr.P.Gy.:- A lázas állapotban csak akkor kell azonnal orvoshoz, ügyelethez fordulni, ha a lázat nem képesek sem gyógyszerrel, sem fizikálisan, pl. hűtőfürdővel csillapítani, vagy az ismert és jellemző tüneteken kívül: erős fejfájás, szédülés, hányinger, izom és végtagfájdalom, hidegrázás más folyamatos erős tünet is jelentkezik.
- Mivel enyhíthetjük a kisgyermek betegségét, tüneteit?
Dr.P.Gy.:- Az influenza nem igényel speciális gyógyszerelést. A lázcsillapítás szükséges és elégséges. Rendkívül fontos a pihenés és a bő folyadék.
- Sok szülő influenza megbetegedéskor is antibiotikum felírását várja a gyermekorvostól. Hatásos-e az antibiotikum?
Dr.P.Gy.:- Az antibiotikum nem használ vírusfertőzésben, sőt bizonyos értelemben káros, mert az antibiotikum gyengíti aktuálisan az immunrendszert, így a vírus legyőzése szempontjából hátrányos. Kialakult szövődményt kell adott esetben antibiotikummal kezelni, ezek megelőzésére nem alkalmas. Az influenza tüneteit időtartamát, szövődményeit lehet csökkenteni a szervezet erősítésével. Ilyenkor a vitaminok adása segít.
- Hogyan kerülhetjük el az influenzát? Egyáltalán elkerülhető-e, léteznek-e óvintézkedések?
Dr.P.Gy.:- A betegséget elkerülni csak az idejében beadott oltással lehet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék