Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az emlőfájdalom 8 gyakori oka

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 29. | Frissítve: 2017. október 24.

Forrás: Medipress

A szakértők szerint a különféle korú nők mintegy 70 százaléka találkozik élete során az emlőfájdalommal, ezeknek az eseteknek csupán azonban a 15 százaléka igényel orvosi kezelést. Íme, a leggyakoribb okok.

Az emlőfájdalom 8 gyakori oka

1. Emlőciszta

Bizonyos melltípusok esetében nagyobb a ciszta kialakulásának esélye. Előfordulhat az is, hogy a tejcsatornák gyulladnak be, ami szintén ciszta kialakulásához vezethet. Ezek a ciszták apró, folyadékkal telt zsákok, amelyek nem minden esetben okoznak fájdalmat. A ciszták menstruáció idején megnagyobbodnak, és a menopauza után teljesen eltűnnek.

2. Bizonyos gyógyszerek

Számos gyógyszer - például a meddőség során használt gyógyszerek és bizonyos fogamzásgátlók - okozhat ilyen problémát. Az antidepresszánsok is okozhatnak ilyen tüneteket.

3. Costochondritis

A costochondritis egy olyan ízületi gyulladás, amely a bordákat és a mellcsontot érinti. A mellhez ugyan nincs köze, de a fájdalom átsugározhat.

4. Az emlő fibrocisztás változásai

Azok a nők, akik pre-, illetve posztmenupauzális hormonkezelésen esnek át, sok esetben küzdenek érzékeny, duzzadt mellekkel. Ezt az általában teljesen ártalmatlan jelenséget hívják fibrocisztás változásnak.

5. Emlőgyulladás

A leggyakoribb szoptatós anyák körében, amikor a tejcsatorna eltömődik. Ugyanakkor nem csak szoptatás során fordulhat elő. A gyulladáshoz gyakran láz, izomfájdalmak, fáradtság és a mell kellemetlen egyéb változásai kapcsolódnak, amik nehezítik a problémát.

6. Mellműtét

Értelemszerűen bármilyen műtét után a seb még sokáig fájhat.

7. A nem megfelelő melltartó

A megfelelő melltartó kiválasztása kulcsfontosságú. Sem a túl szoros, sem a túl laza melltartó nem egészséges, és mellfájást okozhat.

8. Mellrák

A legtöbb esetben nem jár fájdalommal a mellrák, de előfordul, hogy gyulladásos tünetekkel jár.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék