Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az elviselhetetlenül száraz bőr nem csak esztétikai gond

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 10.

Forrás: New Beauty, purecom

A viszketéssel, berepedezéssel, fájdalommal járó bőrszárazság nem csak esztétikai probléma, a száraz bőr különböző betegségek okozója lehet.

A száraz bőr könnyebben irritálódik, allergizálódik, és a bakteriális, gombás fertőzések is gyakoribbak, ezért javasolt mielőbb orvosolni a problémát - hívja fel a figyelmet Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.
Bőrünk védelme kiemelten fontos, hiszen a bőr az elsődleges védelmi vonal, ami elválasztja és védi a környezettől a szervezetünket. Sokan szenvednek a bőrszárazság okozta problémák miatt, de a tapasztalat szerint a tünetekkel kevesebben jutnak el szakemberhez, mint egyéb bőrbetegségekkel - holott a nagyon száraz bőr több betegség tünete, illetve okozója is lehet.
Az elviselhetetlenül száraz bőr nem csak esztétikai gond
"A bőr lipidrétegének csökkenése összefügg a bőr vízvesztésével, ami a bőr kiszáradását okozza. A száraz bőrfelületet könnyebben éri irritáció, előbb megjelenhetnek rajta allergiás tünetek, és a bakteriális, gombás fertőzések is gyakoribbak. A kiszáradt bőr repedéseibe egyszerűbben bekerülnek a kórokozók, ezért tudatosan, szakember segítségével érdemes kezelni a problémát. Kezdetben, amikor a bőr veszít nedvességtartalmából, kétféle érzet keletkezhet: az érdesség és a feszülés. Ha a szárazság kezeletlen marad, és a bőr tovább veszít nedvességtartalmából, még több panasza lehet a betegnek: egyrészt fokozódik a feszülés, megjelenik a hámlás, repedezés, és a csillapíthatatlan viszketés" - hívja fel a figyelmet Dr. Széchenyi Kornél.
A felnőttkori bőrszárazság esetén lipidpótló, hidratáló testápolókat ajánlott használni naponta több alkalommal, minimum kétszer. A szárító hatású szappanok, tusfürdők és arclemosók helyett illat- és szappanmentes kozmetikummal javasolt tisztálkodni, illetve a termékek közül az olajosabb kiadás a hasznosabb ez esetben.
"A lipideket és ureát is tartalmazó testápolók szinte azonnal megnyugtatják, és puhábbá varázsolják a bőrt, ami által csökken a viszketés és a bőrpír. Ha a külső kezelés, rendszeres hidratálás nem segít, mindenképp meg kell keresni a háttérben meghúzódó okokat. Ezek lehetnek olyan környezeti okok, mint a szélsőséges időjárás (hőség, hideg és száraz levegő), az évszaki sajátosságok, az UV-sugárzás. Gyakoriak a bőrápolással összefüggő okok, mint a túlzásba vitt, hosszas és gyakori mosakodás, fürdőzés, és a helytelen bőrápolási rutin" - mondja a szakember.
Olyan belső okok is meghúzódhatnak a száraz bőr tünetei mögött, mint a genetikai hatások, hiszen a bőr nedvességszintjét részben a genetika is meghatározza, de a hormonális változások, a bőr öregedése és az étrend is befolyásolja a bőr állapotát.
A kellemetlen tünetekkel járó bőrszárazság gyakran jelez valamilyen betegséget, mint a pajzsmirigybetegségek, veseproblémák, cukorbetegség, vagy daganatos megbetegedés. Mivel egyes vitaminok és ásványi anyagok hiánya is okozhat bőrszárazságot, érdemes a külső ápolás mellett ezeket tabletta formájában is pótolni, a szakember elmondása alapján a B-vitaminok és vaskészítmények szedése ilyenkor kifejezetten fontos, de a C-, és E-vitaminok is fontosak az egészséges bőr fenntartása érdekében.
Kapcsolódó cikkeink száraz bőr témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék