Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az elnyújtott antibiotikumkúra vastagbélrákot okozhat?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 7. | Frissítve: 2017. április 8.

Forrás: Medipress

Növelheti a vastagbélrák kockázatát, ha fiatal felnőttként és középkorúként hosszabb ideig szedünk antibiotikumot - derül ki a Harvard Egyetem szakembereinek friss kutatásából.

Az elnyújtott antibiotikumkúra vastagbélrákot okozhat?

Azok a nők, akik a 20-as éveiktől az 50-es éveikig többször is kéthetes vagy annál hosszabb antibiotikumkúrában vettek részt, nagyobb arányban kényszerültek a 60-as éveikben szembenézni különféle vastagbél-elváltozásokkal. Amennyiben ezek az elváltozások - például polipok és adenómák - nem kerülnek időben eltávolításra, rákot okozhatnak.
"Mindez azt sejteti, hogy a szervezet természetes bakteriális rendszerének bolygatása olyan elváltozásokat okozhat a bélben, amely kedvez a vastagbélrák kialakulásának. Mindezt azért is fontos tudnunk, hogy a hosszú antibiotikumkúrákon átesett páciensek tisztában legyen a kockázattal, és megfelelő szűrővizsgálatokon vegyenek részt" - mondja a kutatást vezető Dr. Andrew Chan.
A kutatás során több mint 16 600 olyan nő adatait vizsgálták, akik elmúltak már 60 évesek, és résztvettek a Nurses Health Study felmérésben, mivel ennek keretében az antibiotikumhasználat is feljegyzésre került.
A szakember ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kutatás nem bizonyítja egyértelműen, hogy az antibiotikumkúra rákot okoz, az összefüggésre mindenesetre érdemes odafigyelni.
Az anyag a Gut című szaklapban került publikálásra.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék