Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az elhízás csökkentheti a koronavírus-vakcina hatékonyságát

Címkék:

koronavírus

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 6.

Forrás: babaszoba.hu

Más oltások kapcsán szerzett tapasztalatok alapján úgy vélik a szakemberek, hogy az elhízott személyeknél kevésbé lesz hatékony a koronavírus elleni oltás.

A North Carolina-Chapel Hill egyetem táplálkozási tanszékének egyik professzora a hepatitis B, a tetanus, veszettség és az influenza oltás kapcsán tapasztaltak szerint úgy gondolja, hogy a koronavírus elleni vakcina az elhízott embereknél kevésbé lesz hatékony - olvasható a CNN-n.
A probléma nem kicsi, hisz rengeteg ember küzd komoly túlsúllyal a világon. A veszély méretét tovább fokozza, hogy egy 2020 márciusi, Kínából származó tanulmány szerint az elhízottaknál magasabb a halálozási rátája a COVID-19-nek. Szakmai körökben első körben a 40 feletti BMI értéket tartották vízválasztónak, majd kitolták a kiemelt figyelmet igénylő határértéket 30-as BMI-re.
BMI  (Body Mass Index)

A testtömegindexet a következőképpen számolhatjuk ki: a testtömeget (kg-ban) elosztjuk a testmagasság (m-ben megadott) négyzetével. 

Ezek a tartományok:
Sovány: kisebb, mint 18,5
Normál: 18,5-25
Túlsúly: 25-30
Elhízás: 30-nál nagyobb

Az már régóta ismert tény, hogy az elhízás jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségeknél, s a ráknál. Az már kevésbé közismert, hogy a szervezet immunválaszait is befolyásolja a túlsúly. Az elhízással összefüggő betegségek, például a magas vérnyomás, vagy a magas vércukorszint (a termelt leptin hormonon keresztül) egy krónikus gyulladásos állapotot idéznek elő, amely zavarja az oltásra adott immunválaszát a testnek. Ennek az eredménye az a megfigyelt jelenség, hogy az alacsonyabb BMI-s emberekhez képest az elhízottaknál hamarabb csökken a szervezet védettsége a vakcinázást követően.
Mindezek ellenére a szakemberek feltétlenül javasolják az oltás beadását a magasabb BMI-s társadalmi réteg számára is, mondván: a csökkent védettség is jobb, mintha egyáltalán nincs védettség.
Az elhízás csökkentheti a koronavírus-vakcina hatékonyságát

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék