Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az elavult fegyelmezés helyett a nyugi-sarokra esküszik az anya

Szerző: Babaszoba.hu

2022. április 5.

Forrás: babaszoba.hu

Miközben a szakértők arra ösztönzik a szülőket, hogy hagyjanak fel az elavult fegyelmezési stratégiákkal, egy anya a TikTokon mutatja meg, hogyan alkalmazható hatékonyan a nyugi-sarok.

Elavult fegyelmezés helyett nyugi-sarok (fotó: Getty Images)
1969-ben a Journal of Experimental Child Psychology című folyóiratban amerikai pszichológusok azt javasolták, hogy az erőszakos fegyelmezés alternatívájaként a szülők alkalmazzák inkább a szociális elszigetelést, azaz az elzárást, mint büntetési formát. Fél évszázaddal később a szakértők és a szülők szerint ez egy elhibázott és elavult stratégia.
Most egy anyuka a TikTokon mutatta be, hogy ő mit alkalmaz, ez pedig nem más, mint a nyugi-sarok.
A Maartemami néven posztoló TikToker nemrég osztott meg egy videót, amelyben elmagyarázza, hogy azért döntött úgy, hogy 5 éves fia esetében egyéb fegyelmezési technikák, mint például az időkérés (time out) nem működtek hatékonyan, nem akarta elzárással, magára hagyással büntetni a gyerekét, mert úgy érezte, így egyedül hagyja a gyereket a "nagy, ijesztő érzelmekkel".
Ehelyett kialakított egy "megnyugtató sarkot" - felhasználva a Generation Mindful Time-In Tool Kit és a Suzanne Tucker, négygyermekes anyuka, gyógytornász  által létrehozott "Nyugodt sarok" eszköztárat -, ahol a fia szüneteket tarthat, lenyugodhat, lecsendesedhet. A sarok a kanapé oldalán kialakított terület, ahol a fia megtanulhatja, hogy "először az érzelmeket és az érzéseket egészséges módon kezelje, és csak utána foglalkozzon a következményekkel".
"Ez egy szuper kényelmes, biztonságos helyet biztosít neki, ahol elgondolkodhat, összpontosíthatja elméjét, feldolgozhatja gondolatait és szabályozhatja érzelmeit" - magyarázta az anya. "A nyugtató sarok lehetővé teszi számára ezt, mert meditálhat, légzőgyakorlatokat végezhet, vagy egyszerűen csak leülhet és megnyugodhat." A nyugi sarokban különböző eszközök, játékok közül válogathat a gyerek, amelyek mind ugyanazt a célt szolgálják, hogy lenyugodjon.
Mindez nem jelenti azt, hogy a cselekedeteknek nincsenek következményei - emeli ki az anya. A TikTokon nagy sikert aratott az anya bejegyzése és gyereknevelési stratégiája. Az egyik kommntelő azt írta, hogy soha nem értette, miért büntetik a gyerekeket azért, mert érzelmeik vannak.
Bár az időkérés/elzárás lényege, hogy a gyermeket arra ösztönözze, hogy elgondolkodjon a rossz viselkedésen, Nadia Sabri gyermekorvos a Washington Post cikkében rámutat: "A gyerekek nem rendelkeznek olyan fejlett kognitív képességekkel, hogy absztrakt módon gondolkodjanak. Az érzelmi szabályozás a prefrontális kéreg fejlődésével történik, az agynak ez a része azonban, csak serdülőkorban fejlődik ki teljesen."
Bonnie Compton, gyermekterapeuta, a Parents.com-nak elmondta, hogy az időkérésben lévő gyerekek nagyobb valószínűséggel párolódnak a dühükben, mint produktív önreflexióba kezdenének.
Meg kell jegyezni, hogy a legújabb kutatások szerint az időkérés nem árt a gyerekeknek. A Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics című folyóiratban tavaly megjelent, közel 1400 családot vizsgáló tanulmányban a kutatók a gyermekek fejlődési adatait elemezték 3 éves koruktól 11-12 éves korukig tartó időszakban. Az időkéréssel fegyelmezett gyerekeknél nem nőtt a szorongás, a depresszió, az agresszió, vagy az önkontrollproblémák kockázata azokhoz képest, akik olyan családból származtak, ahol nem alkalmaztak időkérést. A kreativitási pontszámaik is azonosak voltak.
De tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerek elszigetelése valójában kevéssé válik a javára, a nyugtatósarkok és a szabadidős terek egészségesebb megoldást jelenthetnek.
(Cikk forrása: parents.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék