Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anyaság 5 pozitív hatása

Szerző: Galgóczi Edina

2015. május 2. | Frissítve: 2021. május 3.

Forrás: babaszoba.hu

Az anyaság nemcsak azért csodálatos, mert felbecsülhetetlen eszmei értékkel bír, hanem azért is, mert hihetetlenül jótékonyan hat a női testre. Az, hogy okosabbak leszünk, mint gyermektelen állapotunkban, csak a jéghegy csúcsa.

Az anyaság áldásos hatásai a boldogságon túl

1. Jobban vág az eszed és gyorsabb vagy!

A Richmondi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a terhesség 9 hónapja és a szülés során olyan hormonok termelődnek az anyai szervezetben, melyek serkentik az agyat - javítják az érzékelést és a védekező reakciókat:
- javítják az anyák látását,
- javítják a memóriáját,
- tökéletesítik a koordinációját,
- életösztönét felerősítik,
- hatékonyabbá teszik a feladatvégzésben.
Ami a legérdekesebb, hogy ez a változás nem csak a terhesség 3 trimeszterére és a baba születése utáni pár hónapra, esetleg pár évre szól, amikor a gyermek a legvédtelenebb, így a legindokoltabb lenne a "szuper képességekkel" felvértezett anya szerep. A hatás évtizedekig eltart - a tudósok szerint akár a nő 80 éves koráig is.

2. Kisebb a reumatoid artritisz kockázata

Az RA egy ízületeket sújtó autoimmun betegség, amely komoly fájdalmakkal jár. Több nőt érint, mint férfit. Kutatások igazolják, hogy a terhesség csökkenti a kialakulásának a kockázatát. A szakemberek valószínűnek tartják, hogy a szervezetbe kerülő magzati sejtek fejtenek ki védő hatást.

3. Ha szoptattál, csökken a cukorbetegség és a koszorúér-betegségek kockázata

A metabolikus szindróma sajnos igen gyakori. Több összefüggő anyagcserezavar együttes meglétét jelenti, fő tünetei: hasi elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavar. A "halálos négyes" korai halálozáshoz vezethet - akár évtizedekkel is megrövidítheti az érintett életét.
A több száz, szülésen átesett nő bevonásával végzett vizsgálat adatai szerint azoknál a nőknél, akik szoptatták kisbabájukat, 39-56 százalékkal kisebb a metabolikus szindróma kialakulásának esélye, mint azoknál, akik nem szültek, nem szoptatták gyermeküket.
A szoptatás jótékony hatása azoknál az édesanyáknál még nagyobb, akik terhességi cukorbetegséggel küzdöttek a terhesség alatt: náluk nem kevesebb, mint 44-86 százalékkal csökken a metabolikus szindróma kockázata.

4. Védettebb vagy az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór ellen

Craig Kinsley professzor bebizonyította, hogy minél több utódot hoz egy anya a világra, annál jobbak az agyi funkciói. A kutatási eredmények szerint a gyermektelenekhez képest az anyákban a tanulásért, emlékezésért felelős hippocampusban kevesebb volt egy fehérje, ami az alzheimeresekre jellemző. Ez a csökkenés a gyermekek számával arányos.
Az anyaság, főleg a többgyermekes, tehát gondoskodik arról is, hogy hosszú évekig, évtizedekig szellemileg fitt legyél.

5. Kisebb eséllyel lesz mellrákod

A mellrák kialakulását nagyon sok tényező befolyásolja. Ám az tény, hogy a rizikót csökkenti, ha szültél gyermeket, szoptattad, és az első gyermekedet 30 éves korod előtt hoztad a világra.
Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék