Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anya stressze rontja a gyerek asztmáját

Szerző: Babaszoba.hu

2010. október 11. | Frissítve: 2015. december 7.

Forrás: MTI

A gyerekek asztmája nagyobb valószínűséggel súlyosbodik, amikor édesanyjuk stresszes, mérges vagy ingerült - idézte japán kutatók megállapítását a The Telegraph című brit napilap.

A BioMed Central című nyílt hozzáférésű tudományos portálon ismertetett kis létszámú tanulmányban 223 anya stressz-szintjét és viselkedését követték nyomon egy évig.

A vizsgálatba bevont valamennyi nő asztmában szenvedő gyereket nevelt, akik életkora két és tizenkét év között volt. Az anyák viselkedésében az elutasításra, dominanciára, túlféltésre vagy kényeztetésre utaló jegyeket kérdőívek segítségével értékelték, ahogyan a krónikus stresszre utaló jeleket, illetve az ezzel való megbirkózásra való készségüket is.
Mint Nagano Dzsun (Kjúsú Egyetem, Japán) kutatócsoportja megállapította, a hét év feletti gyerekek akkor szenvedték el a legsúlyosabb rohamokat, ha anyjuk túlságosan védelmező volt velük. Az ennél kisebb gyerekeknél viszont azután jelentkeztek a legkomolyabb tünetek, amikor anyjuk hosszan tartóan dühös és irritált volt, vagy elfojtotta érzelmeit.

A kutatók a kisgyerekes anyáknak azt javasolják, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak stresszük csökkentésére.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Kivédhetjük a stresszt?
 • Küzdd le a szorongást stresszel!
 • Összefügg a stresszhormon és a magatartászavar


 • Az anya stressze rontja a gyerek asztmáját


  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék