Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anya is boldogabb, ha korán fekszik a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 23.

Forrás: babaszoba.hu

Sok családban rendszeresek az esti csatározások: annak ellenére túl későn kerülnek ágyba a gyerekek, hogy a szakemberek szerint is fontos, hogy minél többet aludjanak. Pedig a korai fekvés nemcsak a kicsiket, de a szülőket is boldogabbá teszi!

Egy nagyszabású ausztrál kutatás eredményei szerint azok a gyerekek, akik este 8:30-ig ágyba kerültek, sokkal boldogabbak és egészségesebbek voltak. Ráadásul, a gyerekek korai alvása az anyukákra is jó hatással volt, vagyis a szülők is arról számoltak be, hogy összességében elégedettebbek az életükkel. Meglepő módon, az, hogy mennyit aludtak a gyerekek, nem befolyásolta az eredményeket, a kulcs a korai lefekvésben volt.
Az anyának is jobb, ha korán fekszik le a gyerek
A 2004-ban kezdődött kutatásba 10 000 ausztrál gyereket és a családjaikat vonták be, és kétévente kérdőívekkel vizsgálták többek között az egészségüket, a fizikai fejlődésüket, az életmódjukat és szokásaikat, a mentális egészségüket és a társas kapcsolataikat is.
"A gyerekek számára rendkívül fontos, hogy eleget aludjanak, nemcsak a növekedéshez és a fejlődéshez szükséges a pihenés, de ahhoz is, hogy szabályozni tudják az érzelmeiket, jobban tudjanak figyelni és teljesíteni, és összességében jobb hangulatuk legyen" - mondja dr. Wendy Sue Swanson gyermekorvos. "A korai lefekvés már azért is jó hatással lehet az anyukára, mert így a szülőknek is van ideje pihenni, egymással foglalkozni, esetleg befejezni a házimunkát. Ez pedig azzal az érzéssel jár együtt, hogy jobban kézben tartják a dolgokat, a magabiztosság pedig elégedettebbé tehet."
Dr. Swanson szerint érdemes négy alapszabályt betartani ahhoz, hogy időben ágyba tudjuk dugni a gyerekeket:
  • Biztosítsunk nekik napközben lehetőséget a testmozgásra, sportolásra, lehetőleg a szabadban!
  • Este 7 óra után már ne tévézzünk, számítógépezzünk, tabletezzünk!
  • Tegyük lehetővé nekik, hogy vacsora után még egy kicsit játszanak, "lenyugodjanak"!
  • A lefekvés előtti időt töltsük együtt, beszélgetéssel, meseolvasással, összebújással!
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék