Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az Oktatási Hivatal engedélyezheti az iskola alóli felmentéseket

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 25.

Forrás: HVG.hu

Megjelent a rendelet az iskolakezdési felmentésről: az Oktatási Hivatal adhatja ki az engedélyeket a felmentésről szakértői vizsgálat alapján.

Megjelent a kormányrendelet arról, hogy ki döntheti el a hatévesek felmentését az iskolakezdési kötelezettség alól, ha a szülők még egy évig óvodában tartanák a gyerekeiket. Az új rendelet szerint egy országos hatóság, az Oktatási Hivatal adhatja ki az engedélyt szakértői vizsgálat alapján.
Az Oktatási Hivatal engedélyezheti az iskola alóli felmentéseket (fotó: iStock)
A gyerek lakhelye szerint illetékes járási szakértő bizottságot kell megkérdezni, sajátos nevelési igény esetén pedig a hasonló megyei testületet - írja a hvg.hu. A bizottságnak a szülői kérelem beérkezésétől 5 napon belül időpontot kell adnia a vizsgálatra, és 15 napon belül el is kell végezni.
Ha a szülő nem jelenik meg az időpontban, új időpontot nem kaphat és a hivatal a gyerek vizsgálata nélkül dönt. Ha önhibáján kívül nem jelenik meg, még egy időpontot kap öt napon belül. Arról nem szól a rendelet, hogy ki és hogyan állapítja meg, önhibájából maradt-e távol a szülő és a gyerek, illetve, hogy erről milyen igazolást fogadnak el.
A bizottság szakértői véleményét a hivatal eljárásának megindításától számított 30 napon belül kell megküldeni a hivatalnak. Arról nem szól az új rendelet, hogy az Oktatási Hivatalnak mikor kell döntenie a gyerek sorsáról, vagyis arról, köteles-e iskolába menni abban az évben, amelyben augusztus 31-éig a hatodik életévét betölti.
A rendelkezés 2020. január 1-jén lép hatályba.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék