Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az Oktatási Hivatal bírálja el, hogy ki maradhat még oviban egy évig

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 7.

Forrás: Index.hu

Ha a szülő még egy évig óvodában tartaná a gyerekét, akkor január 15-ig az Oktatási Hivatalhoz kell beadnia a kérelmet. Az iskolaérettségi vizsgálatra irányuló kérelmeket az Oktatási Hivatal fogja elbírálni.

Az országgyűlés nyáron megváltoztatta a jogszabályokat: az új szabályozás szerint szakértői döntéshez kötik, hogy még egy évet óvodában maradjon a gyerek. Eddig a szülő az óvodavezetőtől kérhette, hogy a gyerek hadd maradhasson még egy évet az óvodában, ez változik 2020- január elsejétől. Az azonban nem volt eddig világos, hogy kihez kell fordulni a kérelemmel.
Az Oktatási Hivatal bírálja el, hogy ki maradhat még oviban egy évig (fotó: iStock)
Az iskolaérettségi vizsgálatokra irányuló kérelmeket az Oktatási Hivatal fogja elbírálni, az indokoltakat a pedagógiai szakszolgálatoknak továbbítják az iskolába lépéshez szükséges fejlettség felmérésére. Ők a jelenlegi szakmai protokollok alapján fogják lefolytatni a vizsgálatot, válaszolta Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének megkeresésére -  írja az Index. Ennek a válasznak azért van jelentősége, mert még mindig nem készült arról rendelet, hogyan fogják lebonyolítani az iskolaérettségi vizsgálatokat.
Ha a szülő nem szeretné, hogy a gyerekek iskolába menjen, akkor január 15-ig az Oktatási Hivatalhoz kell beadnia a kérelmet. A szakértői vizsgálatokat pedig a pedagógiai szakszolgálatok folytatják le.
Magyar Emma és Fehér Tibor pszichológusok, a PDSZ aktivistái közölték, az Oktatási Hivatal online felületére beérkezett kérvényeket megközelítőleg 30 ember fogja elbírálni, többnyire óvodapedagógus szakemberek.
Negatív elbírálás esetén a szülő csak közigazgatási perben érvényesítheti ellenvéleményét.
Amennyiben pozitív elbírálás születik, a gyermeket tovább küldik az esedékes járási pedagógiai szakszolgálathoz. Ha a szülő az ő véleményükkel nem ért egyet, fellebbezhet a szakértői véleményben megfogalmazottakkal szemben.
Egyelőre azonban azt sem tudni, milyen hivatalos igazolásokat kell benyújtania a szülőnek a kérelme mellé. A minisztérium ezt azzal indokolja, hogy a bizonyítási felelősség a szülők oldalán van. A két pszichológus szerint azonban ennek az lesz az eredménye, hogy az agilis, jobb osztályhelyzetű, magasabb tudás- és kapcsolati tőkével rendelkező szülők sokkal jobban tudják majd érvényesíteni ezt a "papírszerzést", mint azok a családok, amelyek hasonló erőforrásokkal nem rendelkeznek.
A részletes rendelet Maruzsa Zoltán tájékoztatása alapján már kész van, de még mindig egy hónapot kell várni, míg megjelenik a Magyar Közlönyben. A megjelenő rendelet mellett részletes tájékoztatást kapnak majd az új szabályokról az óvodavezetők és az óvodapedagógusok is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék