Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az IR öndiagnózisa veszélyes is lehet

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 20.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Bár az interneten rengeteg információt találhatunk a betegségekről és az esetleges kezelési lehetőségekről, mégis jobb, ha szakemberhez fordulunk, hiszen a téves diagnózis sok veszéllyel járhat.

Az internetnek hála az emberek egyre több információhoz jutnak hozzá különböző betegségekről, azok diagnosztizálásáról, kezeléséről. Ez egyrészről igen pozitív, hiszen rengeteg hasznos adat birtokába kerülhetnek, ám másrészt nagy veszélyeket is rejt, hiszen az öndiagnózis gyakran hibás vagy pontatlan, ami a megfelelő kezelést hátráltatja. Hogy miért nem jó, ha a laborleleteket maga a páciens vagy más laikus elemzi, arról dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa beszélt.
Veszélyes az öndiagnosztizálás

Az internet árnyoldala

Az internet rengeteg segítséget nyújt az embereknek, ugyanis így - többek között - jobban utána tudnak olvasni a betegségüknek, és az érintettek egymás közt is megvitathatják tapasztalataikat. Azonban nem árt óvatosnak lenni, hiszen annak ellenére, hogy bárki információk millióihoz juthat hozzá, attól még laikus marad, hiszen a kóros állapotok többsége igen összetett, így részinformációkkal nem lehet sem diagnózist felállítani, sem pedig kezelést meghatározni. Még akkor sem, ha az illető recept nélküli szereket választ, mivel ha ezt előzetes orvosi konzultáció nélkül teszi, akkor lehet, hogy megfosztja magától az eredményesebb gyógyszeres terápiát. (Természetesen a recept nélküli készítmények is hatásosak lehetnek, ám csupán enyhébb esetben elegendők önmagukban).

A laborleletek értelmezése orvosi feladat

Ma már rengeteg olyan fórumot találni a neten, melyek valamilyen betegséggel foglalkoznak, ám veszélyes, ha a laborleleteket értelmezését ilyen oldalakon várjuk. "Sok ember szenved manapság inzulinrezisztenciában, és ennek következtében gombamód szaporodnak az állapottal kapcsolatos fórumok. Ezek pozitív szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen ezáltal jobban megismerhetik a betegek a zavar mibenlétét, veszélyeit, tüneteit, valamint megoszthatják egymással tapasztalataikat, kérdéseiket, aggodalmaikat. Ennek viszont van egy hátulütője is, méghozzá az, hogy sokan a laborleleteiket is felteszik, valamilyen diagnózist remélve. Azonban ennek nagy veszélye, hogy a laikusként felállított diagnózis lehet, hogy hibás vagy pontatlan, mivel nem veszi figyelembe a panaszokat, a többi betegséget, családi kórtörténetet, életvitelt stb. Így könnyen lehet, hogy egy első látásra negatív lelet pozitív, vagy éppen fordítva. Ráadásul a pontos diagnózishoz az is lehet, hogy további vizsgálatokra van szükség, ezért hiba lenne a szakorvosi konzultációt kihagyni, még akkor is, ha az aktuális vérvizsgálatból nem következik egyértelműen zavar" - magyarázza dr. Bérczy Judit.
Természetesen nem csupán a leletek kiértékelése, hanem a kezelés meghatározása is orvosi/dietetikusi feladat, hiszen a terápia minden esetben egyéni. Könnyen lehet, hogy egy kezelés ugyan beválik valakinek, de ugyanaz egy másik betegnek már nem. Éppen ezért nem mindenkinek azonos dózisú gyógyszerre van szüksége - ha kell egyáltalán neki gyógyszer-, vagy nem a 160 grammos CH diéta a megfelelő számára.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék