Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az Elvarázsolt sziget több mint varázslat

Szerző: Galgóczi Edina

2018. április 17.

Forrás: babaszoba.hu

A Vajdahunyad vára falai között életre kelt Elvarázsolt szigetet már akkor beterveztük a családi programlistára, mikor még csak a beharangozótól volt hangos a Faceboook. Az egyik ovis, sulis szülinapmentes hétvégén bele is vágtunk a fura kalandba.

Természetesen spoilerezni nem fogom a játékot, az filmeknél is aljas húzás, egy fejtörőkre épülő kalandnál hasonló bűn lenne. 
Az, hogy a Vajdahunyad várban lelt otthonra az interaktív kiállítás és játék, már csak azért is telitalálat, mert a Városligetbe egyébként is nagy kedvvel látogat ki minden család. Jó levegő, rendezett környezet, sok-sok zöld és víz, főtt kukorica, vattacukor (néha azért belefér), és rengeteg hely a soha meg nem álló gyereklábaknak. A várkastély meseszép épülete pedig gyerekmágnes.  

Hamar beszippant a varázslat 

A játékra nem lehetett csak úgy vörös szőnyegen belibegni, rögtön egy keresgélős rejtvénnyel indult az egész. A megfejtést a bejáratnál strázsálókkal kellett közölni, így nyertünk bebocsátást. Zene, misztikus - de nem félelmetes - hangok, különleges látványvilág fogadta a családot. Bevallom, pár perc azért volt, mire felfogtuk, hogy a kezünkbe nyomott játékfüzettel mit is kell csinálnunk - hol kell keresni a feladatokat, hova kell biggyeszteni a válaszokat.
Elvarázsolt sziget - Az utazás indul
Aztán elindultunk, hogy a varázslómester próbatételeit kiálljuk, s végül varázslótanonccá váljunk. Őszintén szólva én szívem szerint komótosabban haladtam volna - élveztem a sztorit, a fejtörők már csak extra volt. Céltudatosan haladtunk. A gyerekeket a játék, a kihívás felpörgette. Belejöttek, rákaptak az ízére, és egyre gyorsabban születtek meg a kérdésekre a válaszok. 
Hatalmas körvitrinek között lavíroztunk, lázasan kerestük a vitrinek oldalán a feltűnő számokat, a következő feladatot. Kérdés felolvas, agyal, figyel, megvitat, néha tanácstalanul álldogálás és segítség keresése a megoldáshoz, aztán varázsjelmatrica kiválasztás, ragasztás. És ez így ment 16 érdekes állomáson át.
Elvarázsolt sziget - A legtöbb kérdés feladta rendesen a leckét

Nehéz felülmúlni

- Nekem a szagos tetszett. Mikor ki kellett találni, minek a szaga - böki ki Dávid, a mindjárt 6 éves fiam, mikor érdeklődök, mi volt szerinte a legjobb a kalandtúrán. - Nekem meg a hangszeres az elején - mondja Dorka lányom, aki lassan 8 éves, és most kezdte a zenei általánost, így cseppet sem meglepő, hogy ezt a feladatot idézte fel elsőként. - Anya, ez azért sokkal jobb volt, mint a húsvéti nyusziajándék fejtörős játék. 
(A húsvétit én koreografálom: verses találós kérdések vezetik nyomra a gyerekeket a nyuszi által elrejtett ajándékhoz. Imádják.) Ami igaz, az igaz. Az Elvarázsolt szigetet azért tényleg elég nehéz lenne felülmúlni. Jól ki van találva, na, minden az utolsó milliméterig kidolgozott, érződik a koncepció, az alaposság. 
Elvarázsolt sziget - 16 feladat volt
Elmondom, nekem mi tetszett: a kalandnál ez sokkal több volt. A lépésről lépésre haladás közben észre sem vették a gyerekek, hogy a játék köntösében sok-sok érdekes dolgot tanultak az állatokról. Illúzió, misztikum, harsány színkavalkád, fura hangok, egzotikum, izgalmas történet, varázslat. Valljuk be, érdekesebb így megismerni a Föld különleges élővilágát, mintha csak egy lexikont ütünk fel ölünkben a gyerekkel. És nemcsak izgalmasabb, valószínűleg maradandóbb tudást is ad. Mert kötődik egy különös, nem mindennapi élményhez, ami tele volt kalanddal és talánnyal.
Elvarázsolt sziget - INFÓK

Már csak május 13-ig látogatható a kiállítás. 

Nyitva tartás a hosszú hétvégén:

április 28. (szombat) NYITVA 10-17 óráig
április 29. (vasárnap) NYITVA 10-17 óráig
április 30. (hétfő) NYITVA 10-17 óráig


Április 30-án, hétfőn csak az Elvarázsolt sziget kiállítás és játék látogatható, a múzeum állandó és időszaki kiállításai zárva tartanak!

május 1. (kedd) NYITVA 10-17 óráig

Még több információ a FB-on.

Elvarázsolt sziget: a hangulat egyedi

 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék