Gyerek

Átúszta a Balatont egy 11 éves kerekesszékes fiú

A 11 éves mozgássérült Birnbauer Botond 2:23 óra alatt úszta le az 5,2 kilométeres távot.
2020. Augusztus 10.
Birnbauer Botond átúszta a Balatont (fotó: Penovác Károly/Napló)

A 11 éves mozgássérült fiú a Veszprémi Úszó Klub tagja, öt éve edz és vágyott a megmérettetésre. A Balatont 2:23 óra alatt úszta át, leginkább gyorsúszásban és Botond elégedett a teljesítményével. A fiú hetente ötször edzett, a csopaki strandon készült az átúszásra. Az átúszáson Kálmán Péter, az úszóklub egykori versenyzője kísérte, vele egyébként korábban már egyszer leúszta ezt a távot a veszprémi uszodában.

A siker inspirálhatja más teljesítmények elérésére is, hiszen bár kategóriájában felnőtt országos bajnoki címet szerzett hátúszásban, elmaradtak az idei országos bajnokságok, márpedig nagy célja az olimpiára való kijutás. Addig is sokat edz és ha teheti, kézzel hajtható kerékpárján teker, vagy a család kutyájával játszik, hiszen nagyon szereti az állatokat – írja veol.hu.

Évről évre nő a Balaton-átúszásra jelentkezők száma, az utóbbi években egyre több nő és gyerek indul el az átúszáson. Sőt, több 80 év feletti úszó is teljesíti minden évben a távot.

A szakértők szerint azonban nem ajánlott edzés nélkül nekivágni az 5,2 kilométer teljesítésének, aki jövőre szeretné átúszni a Balatont, az már most elkezdhet edzeni. Fontos, hogy ne csak uszodai körülmények között, hanem szabad vízben is gyakoroljanak, hiszen a hullámzással, széllel, napsütéssel sok esetben meg kell birkózni a Balatonban.

Forrás: veol.hu