Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Arcüreggyulladás, orrmelléküreg-gyulladás: tünetek és kezelése

2016. november 8.

Forrás: babaszoba.hu

Az orrmelléküregekhez tartoznak az állcsonti öblök, a homloküregek, az ékcsontüregek és a rostacsontsejtek. Az orrmelléküregek gyulladásai (sinusitis) kisgyermekeknél és fiataloknál főként vírusos vagy bakteriális megfázás folytán lépnek fel.

Arcüreggyulladás, orrmelléküreg-gyulladás: tünetek és kezelése

A gyermek életkorától függ, hogy melyik orrmelléküregben keletkezik gyulladás. Az állcsonti öblök és a rostacsontsejtek gyulladása csak óvodáskortól, az ékcsontüregek gyulladása ezzel szemben legkorábban iskoláskortól fordul elő. Habár a homloküregek már a második életévtől kifejlődnek, de az orrmelléküreg-gyulladás csak körülbelül a tizedik életévtől érinti ezeket.

Arcüreggyulladás (orrmelléküreggyulladás) - leggyakoribb tünetek

- Nátha
- Sárgászöld váladékozás
- Köhögési inger
- Fejfájás
A vírus okozta akut orrmelléküreg-gyulladások hasonló lefolyásúak, mint az akut vírusos nátha, és nagyjából egy-két hétig tartanak. Ezzel szemben a bakteriális orrmelléküreg-gyulladások rendszerint nem mutatnak javuló tendenciát, ezért - a baktérium kimutatása után - antibiotikumos kezelést igényelnek.
Jellemző tünetei az orrból folyó sárgászöld, szívós váladék és a köhögési inger, mivel a hurut a garat hátsó falán folyik le. A gyermekek gyakran percekig köhögnek a hányásig, különösen esténként, elalvás után egy-két órával, és reggelente, röviddel ébredés után. Sok gyermek panaszkodik fejfájásról, különösen amikor előre hajtják a fejüket. Ha a váladék a középfülbe is befolyik, középfülgyulladást vagy fülfolyást okozhat.

Szövődmények

Orrmelléküreg-gyulladás esetén fennáll a csonthártyagyulladás vagy, ha a rostacsontsejteket érinti, az agyhártyagyulladás veszélye.

Elvegyem az orvoshoz, ha arcüreg-gyulladása van?

Melléküreg-gyulladás gyanúja esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Mi történik az orvosnál?

- A diagnózis felállításához szükség lehet ultrahangos vagy röntgenvizsgálatra.
- Gennyes bakteriális orrmelléküreg-gyulladáskor kenetet kell készíteni a baktérium meghatározásához, hogy az orvos célzottan megfelelő antibiotikumot írhasson fel.

Mit tehetek, ha a gyereknek arcüreggyulladása van?

Az akut vírusos sinusitist úgy kezeld, mint az akut náthát.
Házi szer: Orrmelléküreg-gyulladás esetén bevált az infralámpázás (naponta háromszor 10 perc, lámpatávolság az arctól 30-50 centiméter, az égésveszély miatt).
Segít a sóoldatos inhalálás is, különösen elalvás előtt. Fontos a magas páratartalom is: e célból teríts nedves törülközőket a betegszobába állított ruhaszárítóra vagy radiátorra (fűtésszezonban). Ha lehet, éjszakára is hagyd nyitva az ablakot, amennyiben nincs nagyon hideg (hőmérséklet: 15 C fok). Napközben engedd a gyereket gyakran friss levegőre.
Homeopátiás kezeléshez kérd homeopátiában képzett orvos tanácsát.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék