Gyerek

Apa, játszhatok az iPadeden?

Az apja még pénzérmékkel felszerelkezve, biciklivel járt telefonálni - ő pedig már biciklizés közben is telefonál. Akár tetszik, akár nem, gyermekeid elektronikus kütyük között nőnek fel.
2012. Május 29.

Tanácsainkkal okosan használhatjátok a legújabb technikai csodákat.

Tévé

Legyenek szabályok arra, hogy mikor és mit nézhet a gyerek. A legtöbb modern tévékészülék és/vagy műsorszolgáltató segítségével beállítható, hogy mely csatornákat és milyen idősávban nézheti gyermeked. Új tévé vásárlása esetén ennek is nézz utána, és érdeklődj a lehetőségekről a műsorszolgáltatódnál is.

Amerikában már nagyon népszerűek és nálunk is elterjedőben vannak az úgynevezett interaktív tévék, az okostévék. Ezeken nemcsak az aktuális adást lehet nézni, hanem a korábbi műsorok is visszakereshetőek, hatalmas digitális archívumban lehet böngészni és vásárolni is.

Játékkonzol

Az amerikai filmekből jól ismert az a jelenet, ahogy a tévé képernyőjéhez csatlakoztatható egység távirányítójával lelkesen motorversenyeznek a gyerekek – hogy aztán egy jelenettel később az őket szigorúan ágyba parancsoló apukáik küzdjenek egymással ugyanolyan lelkesen. Persze nem csak efféle békés játékok játszhatóak rajta, hanem kifejezetten agresszív témájú lemezek is vásárolhatóak hozzá. Ha lehetséges, ilyet ne is tartsatok otthon, de arra mindenképpen ügyeljetek, hogy a gyerek ne játsszon vele.

A klasszikus játékkonzol modernebb verziója a mozgásokat lekövető változat, és abban jelent újdonságot elődjéhez képest, nem csak a képernyő elé görnyedve lehet vele játszani, hanem aktív mozgással is.

Okostelefon

Amíg a gyerek nem közlekedik önállóan, addig valójában nincs szüksége arra, hogy külön telefonszáma legyen. Később azonban a kisebb és nagyobb kamaszok első számú szórakoztató eszközévé válik, hiszen a telefonálás mellett üzenetküldésre, csetelésre, internetezésre, fényképezésre, zenehallgatásra és játékra is egyaránt használható.

Tablet

TelefonszáTáblagépezni hamar megtanulnak a gyerekek

mla nélkül és nagyobb képernyővel bizonyos szempontból gyerekbarátabb (viszont drágább) eszköz az úgynevezett tablet (vagy más néven táblagép). Hatalmas érintőképernyőjén a legkisebbek is vidáman játszanak rajzolós-színezős játékot. Hogy a tablet az egyik legnépszerűbb elektronikai játékszer a legkisebbek körében is, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ütés- és rágásálló műanyag tokot is lehet hozzá rendelni az interneten, ezenkívül egyes gyártók kifejezetten kisgyerekek számára készült táblagépekkel is a piacra léptek már. A nagyobbak pedig játék mellett olvasásra, netezésre és akár a házi feladat megírására is használhatják.

Laptop

Ma már nem csak a kézzel, füzetbe írt házi feladat létezik, legalábbis felső tagozattól kezdve. A számítógép az általános iskolai tananyag része és hasznos kiegészítője. Ezért az ma már elengedhetetlen, hogy iskoláskorú gyerek mellett legalább egy számítógép legyen a háztartásban. A hagyományos asztali gép mellett vagy helyett egyre többen használnak laptopot vagy kisebb testvérét, az úgynevezett netbookot.

Fontos, hogy kiszűrd a nem neki való tartalmakat, ezeket különböző ingyenes vagy pár ezer forintos szoftverek telepítésével lehetséges: mindenképpen érdemes erre időt és esetleg pénzt is áldozni.

Mp3-lejátszó

Tömegközlekedve, biciklizés, futás alatt, de akár tanulás közben is elmaradhatatlan kiegészítője kamasz gyermekednek a fülhallgató, amely vagy a telefonjában, vagy az mp3-lejátszójában ér véget. Az mp3-lejátszó az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb szórakoztatóeszköz. Arra azonban figyelj oda, hogy ha túl sok zenét hallgat, és főleg ha túl nagy hangerővel, az maradandó halláskárosodást is okozhat.

Digitális fényképezőgép

A fényképezés: a körülöttünk lévő világ képi megörökítése és visszanézése a legkisebbek számára is nagyon vonzó kaland. Digitális géppel korlátlan számú kép készíthető, és azonnal vissza is nézhető. Bár kaphatóak kifejezetten gyermekek számára kialakított fényképezőgépek, egy egyszerűbb, kompakt gép legalább olyan jól használható a gyermek számára, és még te is bármikor könnyedén a táskádba rejtheted, ha neked van rá szükséged.

Könyvolvasó

A termék nagy előnye, hogy a laptoppal és a táblagéppel szemben a képernyője egyáltalán nem károsítja a szemet, látványra tökéletesen megegyezik a nyomtatott papíréval. Viszont egyetlen eszközben akár ezer könyv is eltárolható. Bár a magyar nyelven hozzáférhető könyvanyag még nem túl gazdag, a kínálat folyamatosan bővül.