Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Apa is lehet szülés után depressziós

Szerző: Babaszoba.hu

2011. május 31. | Frissítve: 2015. szeptember 23.

Forrás: MTI- babaszoba.hu

A férfiak egytizede depressziótól szenved, miután megszületett a kisbaba. Jellegzetes férfias tünetekkel.

Egy brit férfit felmentettek hat hónapos kislánya megölésének vádja alól, miután arra hivatkozott, hogy szülés utáni depresszióban szenvedett - írta a BBC hírportálja, hozzátéve, hogy Mark Bruton-Young esete felhívta a figyelmet az apává válás nehézségeire.
Minden hetedik nő szülés utáni depresszióval küzd, ám a brit Fatherhood Institute szerint minden tizedik férfinál is jelentkezik depresszió a gyerek születését követően vagy azt megelőzően. Az apai depresszió csúcsa a baba születését követő három-hat hónapra esik.

- A nőkhöz hasonlóan a férfiak is megküzdenek azokkal az életüket meghatározó változásokkal, amelyek a gyerek érkezésével járnak együtt - véli Adrienne Burgess, az intézet vezetője. - A hormonok, az alváshiány, a megnövekedett felelősség és az életben tapasztalt általános stressz férfiaknál ugyanúgy jelen lehet, mint nőknél. Ha pedig párjuk depressziós, nagyobb eséllyel válnak azzá ők is - tette hozzá.
Az apa depressziója azonban már párja terhessége alatt elkezdődhet, amikor kapcsolatuk megváltozik. Az apák úgy érezhetik, hogy kimaradnak valamiből, sőt kihagyják őket valamiből, miközben partnerük nagyobb figyelmet élvez. A szülés után előfordul, hogy az anya úgy érzi, ő jobban pelenkáz vagy etet, mint az apa, ezért kritikával illeti partnerét.

- Ilyenkor nem gondolnak arra, hogy ezzel aláaknázzák a férfi önbizalmát - magyarázza Liz Wise tanácsadó. A folyamat elvezethet odáig, hogy a férfi nem ajánlja fel többé segítségét, a pár kommunikációja összeomlik, megsértődnek egymásra.

Az apaságot nem mindenki fogja fel úgy, hogy az az anyasághoz hasonlóan az életet egyszer és mindenkorra megváltoztató esemény. Burgess szerint a várandósság idején az apát sokkal jobban be kellene vonni a felkészítésbe, az orvosnak érdemes lenne az anyával együtt behívnia az apát is a vizsgálatokra.

Az apukák is lehetnek depressziósak


Az anya és az apa egyaránt érezheti magát fáradtnak, zaklatottnak és alkalmatlannak, valamint lehet bűntudata, ám különböző módon reagálhatnak ezekre az érzésekre, és ez nehezítheti a jelek felismerését.

Általában úgy tartják, hogy a depressziós férfiak dühösek, míg a nők szomorúak. Szakemberek szerint a túl sok ivás, az öngyógyszerezés és a félrelépés egyaránt lehet jele a férfiak depressziójának.
Babaszoba: Megnehezíti a dolgunkat, hogy még ma is úgy gondolják sokan: férfi nem beszél az érzelmeiről. Így hát csak a feszültség nő, amellett, hogy mindkét szülő tudja, boldognak kellene lennünk. Jobb felkészülni a nehézségekre már szülés előtt, így apa jobban boldogul. Ha vállalkozó kedvű, látogasson meg egy apacsoportot, még mielőtt a baba megszületik.

Érdemes könyveket is keresni, az Apa leszek remek választás!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék