Gyerek

Apa (is) csak egy van! Ennyi mindent köszönhetünk az apáknak

Még a legátlagosabb képességű apukák is óriási hatással lehetnek a gyerekeikre. Összegyűjtöttük a tudományos tényeket.
2017. Június 16.

Az apáknak nagyon fontos szerepe van

Kutatások százai bizonyítják, hogy minél inkább részt vesz egy apa a család életében, a gyerekei annál sikeresebbek lesznek az életben. Az apai jelenlét befolyásolja a gyerek szociális életét, az iskolai osztályzatait és a felnőttként elért sikereit is.

Bevonódó apukák = sikeres gyerekek

Az apák szerepe a születés percétől kezdve óriási jelentőséggel bír. Több, az édesapák bevonódását vizsgáló kutatás is megállapította, hogy azok a kisbabák, akiknek a gondozásában az apukájuk is részt vesz, sokkal nagyobb érzelmi biztonságban érzik magukat, új helyzetekben sokkal magabiztosabbak és bátrabban fedezik fel a környezetüket. Ahogy nőnek, egyre szociálisabbak, biztonsággal mozognak nagyobb társaságban.Az apukájukkal szoros kapcsolatot ápoló totyogó korú gyerekek sokkal jobb problémamegoldó képességekkel rendelkeznek, és az IQ-juk is magasabb 3 éves korukra. Az iskolaérettség is hamarabb bekövetkezik náluk, és könnyebben birkóznak meg az abból fakadó stresszel, hogy az egész napot az iskolában kell tölteniük, szemben azokkal a gyerekekkel, akik csak hébe-hóba látják az édesapjukat.Az iskolában is jobban szerepelnek azok a gyerekek, akikkel az apukájuk is rendszeresen foglalkozik. Egy amerikai tanulmányból kiderült, hogy ezek a kicsik 43%-kal nagyobb eséllyel kapják a legjobb osztályzatot az esetek többségében, és 33%-kal kevesebben szorulnak osztályismétlésre. Jobb a magatartásuk és kisebb a depresszióra való hajlamuk is.Azok a lányok, akiknek az édesapjuk részt vesz a család életében, magasabb az önbizalmuk és tinédzser korukban kevésbé valószínű, hogy nem kívánt terhesség miatt abortuszra kellene vállalkozniuk. Azok a kisfiúk, akikkel az apukájuk sokat foglalkozik, kevésbé agresszívek, ingerlékenyek és nagyobb az önuralmuk. Felnőttként ezek a gyerekek (fiúk és lányok egyaránt) tovább tanulnak, sikeres karriert építenek, önelfogadóbbak és lelkileg kiegyensúlyozottabbak. Mindemellett toleránsabbak, megértőbbek, sok közeli barátjuk van és hosszú, boldog házasságban élnek.

Fontosak a közös hétköznapi tevékenységek

A Brigham Young Egyetem kutatói úgy találták, hogy az apával eltöltött aprócseprő mindennapi tevékenységek, mint a közös vacsorázás, tévénézés, társasozás vagy a kertben focizás fontosabbak, mint a nagyobb szervezett közös programok vagy utazások, amik persze, szintén hozzájárulnak a gyermek egészséges fejlődéséhez. A kutatásban résztvevő gyerekek és édesapák elégedettebbek voltak, és a család is összetartóbbnak bizonyult ott, ahol az apa komolyan részt vett a hétköznapok tevékenységeiben.”Habár a különleges nagy családi programok is fontosak és szükség is van rájuk a gyerekek életében, mégis a hétköznapi, otthoni kis közös tevékenységek voltak nagyobb hatással a kicsikre” – mondja a kutatás vezetője.

Az apai és anyai ráhatás eltérő

De mégis miben más az apa hatása a gyerekekre? Egy törődő, gondoskodó szülő nem elég? “Az édesapáknak és édesanyáknak egyedi és egymást kiegészítő szerepük van a család életében” – mondja dr. Brett Copeland, amerikai klinikai pszichológus. “Míg az apukák függetlenségre, jó teljesítmény elérésére és az életben való helytállásra tanítják a gyerekeket, addig az anyukák együttműködésre, méltányosságra nevelnek és biztonságot nyújtanak.”

Máshogy játszanak a szülők

Ross Parke pszichológus 390 családot követett figyelemmel egy kutatásában, és arra lett figyelmes, hogy a szülők egészen eltérő módon játszanak a gyerekekkel. “Míg az édesapák játékára inkább a kiszámíthatatlanság és az izgalom volt a jellemző, és fizikailag aktívabb tevékenységeket foglalt magába, addig az anyukák szabályozottabb, kiszámíthatóbb keretek között játszottak a kicsikkel.”Gondoljunk csak bele, hogy az apukák nagy része valóban hajlamosabb csikizni, birkózni, huncutkodni a gyerekekkel. “Ami azért fontos, mert ezekből a kicsik megtanulják, hogy hogyan szabályozzák az érzelmeiket és a viselkedésüket. Birkózás közben megtanulják például, hogyan reagáljanak az agresszióra anélkül, hogy elveszítenék az uralmukat az érzelmeik felett.”

Kockázatvállalásra nevelnek

Miközben az anyukák többnyire inkább féltik és óvják a gyerekeiket, az apukák sokkal inkább arra ösztönzik őket, hogy merjenek kockáztatni. Egy amerikai kutatásból kiderült, hogy az apák többsége az akadályok legyőzésére, az idegenekkel való kontaktusra biztatja a gyerekeit.Egy úszásoktatás közben végzett másik kutatás arra a szemléletes felismerésre jutott, hogy míg az édesapák úszás közben inkább a gyerekek mögé álltak és a többiek felé fordították a gyerekeiket, addig az anyukák szemben helyezkedtek el a kicsikkel, hogy tarthassák velük a szemkontaktust.

Óvják a gyerekeket

Valószínűleg a férfiak fizikai adottságaiból is adódik, de az apukák jobbnak bizonyulnak, amikor a gyerekek védelméről van szó. Dr. Rob Palkovitz, pszichológus szerint “számos kutatás és tanulmány igazolta, hogy az apa hiánya a legnagyobb kiváltó faktor a lányok tinédzserkori nem kívánt terhességének bekövetkeztében.” Amikor az édesapák jelen vannak a család életében, ők hatékonyabban képesek szemmel kísérni a lányok baráti és egyéb kapcsolatait.

Az apák fegyelmeznek

Habár az anyukák gyakrabban fegyelmeznek, az apukák ebben is keményebb kezűek. “Az apák nem félnek konfrontálódni a gyerekeikkel. Ezzel szemben az anyukák hajlamosabbak magyarázni, szóban érvelni és inkább az érzelmi kötődéssel manipulálni a gyerekek viselkedését. Habár a szülők sokszor nincsenek egy véleményen, mégis ez a kettős hatás együtt sokkal hatékonyabb tud lenni, mint egyik vagy másik külön-külön” – írja Drs. Kyle Pruett és Marsha Kline Pruett közös Partnership Parenting (Társas nevelés – a szerk.) című könyvükben.

Nem kell tökéletes apának lenni

A jó hír, hogy nem kell átlagon felüli teljesítményt nyújtani ahhoz, hogy valaki jó apa legyen. W. Bradford Wilcox tinikorú fiatalokat vizsgált a bűnözés, nem kívánt terhesség és depresszió szempontjából. A résztvevők között voltak olyan gyerekek is, akiket kizárólag az édesanyjuk nevelt. Arra az érdekes eredményre jutott, hogy a szingli anyukával, valamint a családi életben alig-alig résztvevő apukával élő gyerekek körében egyaránt nagyobb arányban fordultak elő bűncselekmények, terhesség és depresszió. Azonban azok a tinik, akik mindkét szülőjükkel éltek, de átlagos kapcsolatban, sokkal kisebb arányban fordultak elő ugyanezek. Még jobb eredmények születtek azoknál a tinédzsereknél, akik szoros és jó kapcsolatot ápoltak az apukájukkal.Wilcox szerint tehát “a kiváló és az “elég jó” apukák egyaránt nagyon pozitív hatással lehetnek a gyerekeikre.” Apukák, nem kell tehát tökéletesnek lenni, csak legyetek ott és vegyetek részt a gyerekek mindennapjaiban!Kapcsolódó cikkek: