Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Apa babát várDerült égből felelősség

Szerző: Sződy Judit

2011. november 23. | Frissítve: 2016. december 9.

Forrás: Kismama magazin

Apává szinte átmenet nélkül lesz az ember. Egyszerre. Legalábbis így tűnik. A jelenkor kevés fogódzót kínál a férfiaknak arra, hogy felkészüljenek a változásra.

A legújabb pszichológiai kutatások szerint az apává válás lélektani értelemben legalább olyan nehéz "munka", mint anyává érlelődni.
Abban a pillanatban, amikor bekopogtat a gyerek, és a nő felmutatja a két árulkodó csíkot a terhességi teszten, a férfilélek eddig érintetlen rétegei bolydulnak fel. Számtalan ok lehet ilyenkor a kétségbeesésre, ezek többsége női gondolkodással szinte felfoghatatlan. A neveltetés és a társadalmi elvárások különben sem támogatják, hogy a férfiak az érzelmeikről beszéljenek, hogy is tennék, ha félelmeik nagy része önmaguk számára is elfogadhatatlan, de legalábbis nem szalonképes. Lássuk, melyek ezek.

Apává válni nem mindig könnyű

Nem fognak annyira szeretni

A férfiak nagy része igenis szereti a kényeztetést. Mostantól nem őt kényeztetik, a kismama máris többet foglalkozik önmagával és a magzattal, mint vele. Mi lesz, ha a pici megszületik?

Ki ez a nő itt?

Szinte csak a babával foglalkozik, szíre-szóra sírva fakad, türelmetlen, folyton eszik vagy alszik. Mivel a férfiak nem élik át a testi változásokat, nehezen értik meg, hogy mindezt valóban "csak" a terhesség váltja ki a nőből, átmeneti jelenség, a helyzet sokat javul szülés után.

Anyagi csőd várható...

Ez a félelem majdhogynem független a család anyagi helyzetétől. A családfenntartó felelősségét akkor is magáénak érzi, ha a felesége dolgozik, jól keres, és a baba születése után hamar újra munkába akar állni.

Örökre a feleségéhez lesz láncolva

Gyerek nélkül még meggondolhatja magát az ember, ha úgy érzi, nem jól választott párt, vagy az évek során nem sikerült igazán összecsiszolódniuk. Ha itt a baba, el lehet ugyan válni, de a szülőségből nem lehet kiszállni soha.

Valami baj lesz

Fél, hogy a felesége belehal a szülésbe, a gyerek meghal vagy fogyatékos lesz. Tudjuk, hogy manapság már nem igazán reális ez a félelem, de akkor is ott gyökerezik a lelkekben.

Nem lesz jó apa

Ha a saját apja jó apa volt, attól félhet, hogy ő maga a nyomába sem érhet. Ha rossz apa mellett nőtt fel, félelmetes lehet, hogy nem szabad ugyanazokat a hibákat elkövetnie.

Mi lesz a szexszel?

Ha végignézi a szülést, lesz-e kedve valaha is nőként magához vonni a feleségét? Ráadásul a mellén is osztoznia kell majd az új családtaggal! Lesz egyáltalán idejük egymásra?

Hogyan segíthetünk?

Elsősorban azt érdemes szem előtt tartani, hogy a férfi nem nemtörődömségből vagy lustaságból tartja távol magát bizonyos fokig a babás, szüléses, pelenkás, szoptatásos programoktól, filmektől, szakirodalomtól. Neki nem mocorog a hasában a baba, és nincs birtokában az a biológiai hajtóerő, ami a véres, kakis, pisis dolgok gyomorforgató voltát elsöpörné.
A legújabb vizsgálatok szerint az "apai ösztön" valójában akkor jelentkezik, amikor a férfi kezébe kapja a saját kisbabáját. Meglepő, de az ő szervezetében is dolgozni kezd ilyenkor az amúgy a szülés, szoptatás során felszabaduló oxitocin hormon, amely mindkét nem esetében erősíti a szeretetet, a kötődést. Bátran számíthatsz arra, hogy abból a férfiből is jó apa lesz, aki nem szuszogta végig veled lelkesen a terhestornákat.
Türelem! Érdemes olyan alkalmakat teremteni már a terhesség alatt is a számára, amikor kicsit kivonulhat a mindennapok mókuskerekéből. Keressétek a lehetőséget, hogy máshogy legyetek együtt. Ez lehet sport, kirándulás, játék, kellemes baráti beszélgetés, apatársakkal való találkozás (!), gyertyafényes vacsora, valamilyen művészeti élmény, mozi, színház - minden, ami lehetőséget kínál arra, hogy megtörténhessen a lelki átrendeződés. A fő szabály, hogy semmi sem kötelező!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék