Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Anyaparák: így védd ki a stresszes szitukat

Szerző: Jaksa Petra

2017. február 21. | Frissítve: 2021. április 19.

Forrás: babaszoba.hu

A hétköznapi anyaparák sokunk életét keserítik meg, hiszen a feladatok végeláthatatlan sokasága a nap 24 órájában nehezedik a vállunkra. Íme néhány szuper tipp, hogy sikeresen kivédhesd őket!

Anyaparák: így védd ki a stresszes szitukat

Anyapara: A reggeli rohanás

Így védd ki:
"A reggeli őrület szinte minden kisgyerekes családanya számára óriási stresszel jár" - mondja dr. Jennifer Jipson a Kaliforniai Polytechnic State University pszichológia professzora. "Éppen ezért, amit csak lehet - az uzsonnakészítéstől a másnapi ruha kikészítéséig - próbáljunk meg még előző este elvégezni. Sokat segíthet az is, ha előbb kelünk fel, mint a gyerekek. Ez eleinte lehet, hogy nehezünkre fog esni, de higgyük el, hogy megéri" - tanácsolja dr. Jipson. "Csak gondoljunk arra, milyen jól fog esni egy kellemes reggeli zuhany és egy nyugiban elfogyasztott reggeli kávé. Fontos, hogy mindemellett, már egészen ovis kortól igyekezzünk bevonni a gyerekeket a reggeli készülődésbe, és nekik is legyenek feladataik. Tegyék be például a mosogatóba a müzlistálkájukat reggeli után, vegyék fel a zoknijukat, cipőjüket egyedül."

Anyapara: A gyerek rosszul viselkedik

Így védd ki:
Amikor Lynne Goldberg meditációs coach iskoláskorú fia jelenetet rendezett egy tudományos laboratóriumban, tudta, hogyan kell helyesen reagálnia. "Vettem egy mély levegőt, megkérdeztem a fiam, hogy mi történt pontosan és teljes nyugalommal végighallgattam a válaszát" - meséli. "Mikor hasonló szituációba kerülsz, és érzed, hogy megy föl benned a pumpa, egyszerűen csak kezdd el lassítani a légzésed, figyelj a hosszú be- és kilégzésekre. Majd próbáld meg belehelyezni magad a gyermeked helyzetébe. Lásd az eseményeket az ő szemszögéből. Az én fiam nagyon kíváncsi és lobbanékony természet. A dolgok megértése és felfedezése iránti vágya olyan tulajdonságok, amelyekkel sikerre viheti majd az életben."

Anyapara: A véget nem érő teendő lista

Így védd ki:
Kara Carreronak háromgyerekes anyaként hamar be kellett látnia, hogy mindent egyedül nem fog tudni elvégezni, ezért néhány feladatot tudatosan kiszervezett, hogy több ideje jusson a gyerekekre. A takarítónőnek kifizetett párezer forint hetente egyszer megér annyit, hogy a család minőségi időt tölthessen együtt. A gyerekei arra is rájöttek, hogy a túl sok zaj és a túl kevés személyes tér egy idő után kikészít kicsit és nagyot egyaránt. Ezért amikor a stressz szint kezd megemelkedni, mindenki fogja magát és egy fülhallgatóval a fején elvonul a saját kis kuckójába.

Anyapara: Mindenért aggódás

Így védd ki:
A kulcs, hogy törődjünk magunkkal. A kétgyerekes Alena Gerst számára ez azt jelenti, hogy miután az 1 és 3 éves gyerekei elmentek aludni, bekapcsolja a tévét és a jógamatracán fekve két teniszlabdával masszírozza a hátát. Amellett, hogy a férjével havonta egyszer randi estet tartanak, Gerstnek van egy nagyon kedves, megbízható barátnője is, akit bármikor felhívhat, ha úgy érzi, hogy nagyon túlterhelt.
Biztos lehet benne, hogy ő nem fogja elítélni egyetlen negatív gondolatáért sem. A gyermektelen barátaival is tartja a kapcsolatot, hiszen velük olyasmikről is beszélhet, amikről a mami barátnőivel biztosan nem.

Anyapara: Túlvállalás

Így védd ki:
Ha túl sok a program, az gyakran visszafelé sül el. A végeláthatatlan különórák és foglalkozások nemcsak követhetetlenek, de sokba is kerülnek. "Minden héten legyen két olyan este, amikor iskola után nincs semmilyen program, egyszerűen mindenki csak haza megy. Együtt vacsorázhat, beszélgethet a család, majd közösen játszhatnak a szülők a gyerekekkel" - javasolja dr. Jipson. "A több, nem feltétlenül jobb" - teszi hozzá dr. Kennedy-Moore. "Egy kis unatkozás jót tesz a gyerekeknek. Engedjük meg nekik, hogy kupit csináljanak, hogy hibázzanak, hogy felfedezzék a világot maguk körül és rájöjjenek, hogy mi érdekli őket igazán."
Kapcsolódó cikkeink anyaság témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék