Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Anyák és fiúk: különleges kötelék

Szerző: Babaszoba.hu

2018. április 13. | Frissítve: 2021. május 11.

Forrás: babaszoba.hu

A fiús anyukák jól tudják, hogy a gyermekük és közöttük egészen különleges kapocs van. Egy anya egyszerre bizalmasa, gondozója és példaképe is a fiának. De mit is tanítasz a fiadnak, ami az egész életét meghatározza?

Generációk nőttek úgy fel, hogy az anyákat lépten-nyomon figyelmeztették: vigyázzanak, mert a túlzott ragaszkodás, a gondoskodás és a gyengédség rosszat tesz a fiúgyerekeknek, és túlságosan is nyámnyilák lesznek. Természetesen az igaz, hogy nincs jó hatása annak, ha egy gyerekre rátelepszik az anyja, de ez a lányokra ugyanúgy igaz. Azonban az anyáktól rendkívül fontos dolgokat tanulhatnak a kisfiúk, ami nemhogy hátráltatná őket az életben, de jelentősen növelheti annak az esélyét, hogy a magánéletben és a munkában is sikeresek lesznek.
Mit taníthat egy anya a fiának?

Őszinteség és kommunikáció

Az őszintén, nyíltan kommunikáló anya segíthet abban a kisfiának, hogy képes legyen kifejezni magát, az érzelmeit, a bizonytalanságait, a félelmeit, az álmait vagy éppen a céljait. Ezzel pedig az is együtt jár, hogy idővel mással is jobban tud majd kommunikálni a gyerek és a szociális képességei is javulnak.

A nők tisztelete

Minél közelebb áll egy kisfiú az anyjához, annál jobban láthatja, hogy milyen kihívásoknak kell a nőknek megfelelnie, és azt is megtanulhatja értékelni, hogy mi mindent tesz meg egy nő, a családban, a munkában vagy a közösségben. Így olyan férfivá nőhet fel, aki megadja a nőknek a nekik kijáró tiszteletet, egyenrangú partnerként kezeli őket, és ki is áll értük, ha kell.

Önbecsülés

Bármennyire is fontos szerepe van egy apának a fia életében, az önbecsülés és az önértékelés elsajátításában az anya kulcsfontosságú. Ha egy kisfiú látja, hogy az anyja értékesnek, szerethetőnek és erősnek érzi magát, akkor ezt a képességet könnyebben el fogja sajátítani. Erre pedig egy felnőtt férfinek is nagy szüksége van!

Érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligencia nemcsak azt teszi lehetővé, hogy mások érzelmeit könnyebben felismerjük és nagyobb empátiával legyünk képesek feléjük fordulni, de azért is nagyon fontos, hogy a saját érzelmeinkkel tisztában legyünk. Az érzelmi "önvizsgálat" pedig önállósággal, öntudattal, függetlenséggel és egyediséggel jár együtt.

Sikeresség

Az anyáktól az érzelmi stabilitást és az empátiát egyaránt megtanulhatják a kisfiúk, ez pedig nélkülözhetetlen a szakmai, illetve magánéleti sikerekhez, a kudarcok elviselésének képességéhez.
(Cikk forrása: momjunction.com)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék