Gyerek

Anya kivan, és? – Interjú Semjén Nórával

Semjén Nóra idén márciusban 15 évnyi bábszínészkedést cserélt videózásra. És milyen jól tette! Mennyivel könnyebb volt elviselni a karantént például a boros, jógás videóján kacagva! Megkerestük Nórát és megkérdeztük, hogy "anya még mindig kivan-e"?
2020. December 29.
Anyakivan - Semjén Nóra

Az idei év eseményei rengeteg változást hoztak magukkal. Szigorítottunk a higiénés szokásainkon, engedtünk a gyermekneveléssel kapcsolatos elveinkből, kevesebbet járunk el otthonról, és sokkal többet használjuk az internet adta lehetőségeket. Bizony a közösségi média használatával kapcsolatos szokásaink, igényeink is változtak. Míg tavaly az Instagramra még azért jártunk fel, hogy szemet gyönyörködtető képek görgetésével kapcsolódjunk ki, vagy csekkoljuk a szomszéd kiskutyáját, és a fittebbnél fittebb celeb mamik gyermekeit, addig 2020-ban már inkább a valóság mozgat meg bennünket. És a humor. Hiszen a segítségével egy kicsit könnyebb átvészelni ezt az igencsak furcsára sikerült esztendőt.

Amíg mások mini pékséget varázsoltak konyháikból, házi kenyereikről és kiflijeikről ontották a posztokat, addig Semjén Nóra, az Anyakivan vloggere a karantén egy egészen másik oldaláról kezdett vicces videókat készíteni. Egy olyan oldalról, ami bizonyára egyikünk számára sem idegen, még ha sokszor nem is merjük bevallani ezt.

Ha eddig még nem ismerted, a karanténidőszak egyik legfelkapottabb videóját, akkor itt megnézheted:

“Már korábban is gondolkodtam a videózáson, de az imázs, ami a fejemben élt, hogy merre is vinném el ezt a dolgot, akkoriban még nem fért össze a bábszínészi karrieremmel. De a sors úgy hozta, hogy idén én is, mint oly sokan mások is, elvesztettem a munkámat. A bábszínházi igazgatóváltásnak és az ezt követő elbocsátásomnak ugyan nem volt köze a vírushelyzethez, de a végeredmény így is ugyanaz. Számomra 2020 egyik nagy tanítása az, hogy történjék bármi, mindig muszáj újrakezdeni. “Kikeseregjük” magunkat, de utána talpra kell pattanni és menni tovább. Az idei év számomra igazolta, a híres mondást, miszerint ha bezárul egy ajtó, akkor kinyílik egy másik. Figyelni kell, észrevenni és belépni rajta” – meséli az influencer, akinek első videója pillanatok alatt érte el az egymilliós nézettséget.

Legalizáljuk: nem vagyunk tökéletesek!

Nóra első, híres “boros, jógás” videóját ismerősei szórakoztatására készítette, és saját, személyes Facebook-profilján osztotta meg. Ám a videós szösszenet hamar hódító útra indult, majd született meg az Anyakivan Facebook-oldal, s később az Instagram-profil is. A videó – amelyben anya alkoholba fojtja karanténos bánatát – néhány kellemetlen kommentet is kapott, ám Nóra egy pillanatig sem bánja, hogy elkészítette és megosztotta.

“Ez indította el az egészet, és még mindig ez a videóm az, amiről mindenki emlékszik rám, ami miatt felismernek. Azt gondolom, hogy a tavaszi helyzetben ez a kisfilm nagyon sokaknak segített jobb kedvre derülni – és számomra ez a legfontosabb. Az egész Anyakivan projekttel az a célom, hogy felszabadultabbá tegyem az embereket, és elfogadottabbá, hogy nem vagyunk tökéletesek. Az anyaság egy nagyon kemény dolog. Sokszor érezhetjük azt, hogy bizonyos problémákkal magunkra maradunk. Pont ezért szeretném ledönteni a tabukat és az édesanyák mellé állni, megmutatni, hogy nincsenek egyedül az anyaság, a kisgyermekes, nagygyermekes lét vagy akár a párkapcsolat nehézségeivel” – mondja Nóra.

Humorral és öniróniával az idegösszeroppanás ellen

“Mindegyik videóm másért fontos számomra. Küldetésemnek tartom a tabutémák megszüntetését. Éppen ezért forgattam már többek közt a szoptatás körüli nehézségekről, rávilágítottam a szülés utáni depresszió komolyságára. A kisgyermekes időszakban felmerülő párkapcsolati problémákat – mint például a megcsalást – is kiveséztük már, szakértő bevonásával. De a vicces videóimat is ugyanúgy szeretem. Imádom őket csinálni, élvezem visszanézni is. Az egyik személyes kedvencem a “fektetős”, ami tényleg annyira igaz, annyira úgy van, mint a kisfilmben látható” – teszi hozzá a vlogger anyuka, akinek két kiskamasz gyermeke is gyakran felbukkan videóiban.

A bejegyzés megtekintése az InstagramonNora Semjen (@anyakivan) által megosztott bejegyzés

Nóra videói arra intenek, hogy az élethez – pláne ilyen nehéz időkben – kell egy csipetnyi humor és lazaság. A 2020-as év az emberek, a családok és főképp az anyák nyakába hatalmas adag extra stresszt zúdított. Azon túl, hogy sokan elvesztették a munkájukat, megnövekedett az otthoni teendők mennyisége is. Ehhez hozzáadódik a pandémiás helyzetből, összezártságból adódó feszültség, és akkor az online oktatás szépségeit még meg sem említettük. Nóra ezeket a nehéz pillanatokat nagyon jól oldja humorával, és követői kifejezetten hálásak a poénokkal és öniróniával teli videóiért. Rengeteg a “magamra ismertem”, “aha-érzéses” komment.

A vicces videók és a tabudöntögetés mellett az Anyakivan vloggere a másság elfogadását, elfogadtatását is kiemelt céljának tartja.

“Nem tartom helyesnek az ítélkezést. Nekem sosem okozott problémát, hogy “kényes” dolgokról beszéljek. Viszont azt látom, hogy rengeteg embert megbotránkoztatnak ezek a témák. Úgy gondolom, hogy a tudatlanság nagyon sok kárt tud okozni. Nagyon sokan rosszul reagálnak bizonyos dolgokra, csak azért, mert soha nem hallottak még róla. Egyre többször jelenik meg a nyitottság is témaként az oldalamon, a másság elfogadása. Nemrégiben szó volt a magatartás és viselkedés zavaros gyerekekről, de forgattam már a homoszexualitással kapcsolatosan is. Számomra iszonyatosan fontos az, hogy toleranciára neveljem a gyerekeimet. Azt látom, hogy az ő generációjuk már nyitottabb lesz. Viszont az nagyon jó lenne, hogy ha azt a korosztályt, akire én hatok – ha már influencernek neveznek – is elérné az általam közvetített üzenet. Szeretném egy picit nyitottabbá tenni az embereket, elérni, hogy gondolkodjanak, mielőtt ítélkeznének. Hogy végiggondolják, mi az, ami egy embernél valóban érték, ami alapján érdemes véleményt alkotni róla. Jó lenne elérni, hogy minél többen vallják az élni, és élni hagyni elvet” – summázza küldetését Nóra.