Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Anya hangjára kevésbé reagál a tinédzser agya, mint az idegenekére

Szerző: Babaszoba.hu

2022. május 3.

Forrás: babaszoba.hu

Egy új vizsgálat megállapította, hogy 13 éves korukban a tinédzserek agya erősebben kezd reagálni az olyan hangokra, amelyek nem az anyjuk hangja.

A tinédzserek ekkor kezdenek inkább a nem-családi hangokra reagálni (Fotó: Getty Images)
A Stanford Egyetem kutatóinak vizsgálatáról szóló cikket a Journal of Neuroscience című folyóiratban publikálták. Ugyanaz a kutatócsapat végezte most a kutatást, akik 2016-ban egy vizsgálat során gyerekek agyát tanulmányozták, hogy hogyan ragálnak az anyjuk hangjára. Azt találták, hogy a kisgyerekek nemcsak hogy pontosan azonosítani tudják az anyjuk hangját, de ha hallják azt, arra számos agyi feldolgozási terület is reagál. Az új vizsgálatukban a kutatók ezeket az eredményeket kiterjesztették azzal, hogy hasonló teszteket végeztek serdülőkorú gyerekek agyán - számol be róla a medicalxpress.com.
A vizsgálat során önkéntes anyák bevonásával készítettek hangfelvételeket, akik értelmetlen szavakat mondtak. A kutatók ezután lejátszották a felvételeket az anyák tinédzser gyerekeinek fMRI-vizsgálatok (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat) során, amelyek megmutatták, hogy az mely részei aktiválódnak. A kutatók más véletlenszerű hangokat és olyan emberek hangját is lejátszották, akiket az önkéntes résztvevők nem ismertek.
Azt találták, hogy a tinédzserek még mindig pontosan felismerték az édesanyjuk hangját, de amikor elértek egy bizonyos életkort - általában 13-14 éves koruk körül - az agyuk kevésbé reagált izgatottan az anya hangjára, és jobban, amikor mások hangját hallották a felvételről. Inkább az ismeretlen hangokra reagáltak, mint az anyjuk hangjára. (A vizsgálat eredménye specifikusan az volt, hogy az agyi hangszelektív felső temporális barázdák aktívabbá váltak a tinédzsereknél, ahogy idősebbek lettek, amikor szinte bármilyen hangot hallottak.)
A vizsgálat segít azoknak az elméleteknek a megerősítésében, amelyek azt sugallják, hogy az emberi agy úgy fejlődik, hogy reagáljon a változó környezetre. Serdülőkorban a gyermeknek meg kell tanulnia, hogyan lehet még szociálisabb, az agya pedig segít ebben a folyamatban azzal, hogy kevesebb figyelmet fordít az anyára, és többet a barátokra és társakra.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék