Gyerek

Anya hangja hatékonyabb, mint a füstriasztóé

A hagyományos tűzriasztók sípolásánál hatékonyabb ébresztőnek bizonyul az édesanya hangja: nemcsak gyorsabban ébrednek fel erre a gyerekek, de így arra is nagyobb az esélyük, hogy vészhelyzetben megmeneküljenek.
2018. November 10.
Az anyai hang a legjobb ébresztő?

Az egyik legszörnyűbb forgatókönyv, amit egy szülő elképzelhet, hogy tűz üt ki az otthonában, míg a család alszik. Amerikai kutatók szerint a 12 éven aluli gyermekeket nem, vagy csak meglehetősen lassan képes felébreszteni a magas hangon sípoló tűzjelző, felfedezték azonban, hogy az anyai hang hatására nemcsak felébrednek, de gyorsabban magukhoz is térnek a gyerekek. Ez pedig akár az életüket is megmentheti, hiszen az öt éven felüli gyermekek már képesek kimenekülni a veszélyes helyzetből.

A kutatók kiderítették azt is, hogy nincs nagy különbség az ébresztő hatásban annak, ha csak a hangot hallják a gyerekek, vagy ha a nevükön szólítják őket. Dr. Gary Smith, a tanulmány egyik szerzője elmondta, kutatásaikat folytatni kívánják, és elsősorban arra kíváncsiak, az anyai hangon kívül más személy hangja is lehet-e ugyanolyan hatékony, illetve van-e befolyásoló hatása annak, hogy férfi vagy nő hang ébreszti-e a gyerekeket.

Smith és kollégái összesen 176, 5 és 12 év közötti gyereket vontak be a kutatásba, és négy különböző tűzjelző riasztót teszteltek velük. Az egyik tűzjelző a kereskedelemben kapható, magas sípolással riasztott, míg a három másikon az anya hangját játszották le (vagy figyelmeztető mondatokat mondott, pl. “Kelj fel! Menj ki a szobából!”; vagy a gyermek nevét ismételte; vagy pedig a kettőt kombinálta). A gyerekeket egy hálószobaként berendezett laborban vizsgálták, és elalvás előtt azt is megmutatták nekik, hogyan “menekülhetnek ki” a szobából. A gyerekek alvási ciklusait is vizsgálták, hogy mindig azonos alvási szakaszban ébresszék őket. Minden gyerek megtapasztalhatta mind a négy ébresztési módot, azok sorrendjét véletlenszerűen választották ki.

Az édesanyjuk hangját hallva – függetlenül attól, hogy mi volt a riasztás szövege – a gyerekek mintegy 90 százaléka ébredt fel, és 85 százalékuk hagyta el a szobát öt percen belül. A magas sípolással ébresztő riasztónál ezek az arányok 53, illetve 50 százalék voltak. A kutatók azt is megfigyelhették, hogy az anyai hang hatására a gyerekek sokkal gyorsabban tértek magukhoz, és gyorsabban voltak képesek “menekülni” is.

A kutatás eredményeiről a Journal of Pediatrics című szaklapban számoltak be. 

(via)

Ez is érdekelhet: