Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Antibiotikum-szedés után máshogy hatnak a gyógyszerek?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 19. | Frissítve: 2018. január 19.

Forrás: Medipress

Régóta ismert tény, hogy a bélflóra számos módon hatással lehet egészségünkre, az azonban viszonylag új felfedezés, hogy a gyógyszerek szervezetünkre gyakorolt hatását is befolyásolhatja - derül ki a japán Kumamoto Egyetem friss kutatásából.

Antibiotikum-szedés után máshogy hatnak a gyógyszerek?

Az antibakteriális szerek és antibiotikumok olyan változásokat hoznak a bélflóriában, amelyek következtében különböző gyógyszerek és azok mellékhatásai is eltérőek lesznek. A kutatás elsősorban azt vizsgálta, hogyan változnak a fehérjék a bélflóra állapotának függvényében, és ennek hatásra hogyan reagál a máj és a vese a különféle gyógyszerekre.
Az antibiotikumokat a legtöbbször akkor írják fel, amikor a bakteriális fertőzést igyekszenek elkerülni, illetve kezelni a szakemberek. Sajnos azonban ezek a gyógyszerek nem csupán a baktériumok számára károsak, hanem a bélrendszerben előforduló természetes baktériumoknak is ártanak. A Kumamoto Egyetem szakemberei a máj és a vese változásai kapcsán figyelték az antibiotikumok hatását.
"A három különböző csoportra osztott állatokból álló egérkísérletek során kiderült, hogy a leginkább jelentős gyógyszerbontó enzim, amely csökkenő tendenciát mutatott, a cytochrome P450 2b10 (Cyp2b10) volt. A mennyisége 96 százalékkal csökkent és a májban mérhető metabolikus kapacitása is 82 százalékkal alacsonyabb volt. Mindez azt mutatja, hogy számos gyógyszer hatását befolyásolja a bélflóra változása, ami az antibiotikum hatására következik be" - mondja a kutatást vezető Sumio Ohtsuki professzor.
Kapcsolódó cikkeink antibiotikum témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék