Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Alvássegítő praktikák gyerekeknek

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 12.

Forrás: Vitaminsziget

Egy kialvatlan felnőtt erőtlenebb, türelmetlenebb, kevésbé tud jól teljesíteni és nehezebben összpontosít, mint hogyha rendesen kipihente volna magát. Pontosan ugyanez igaz a gyerekekre is!

Kell a megfelelő mennyiségű alvás a gyereknek


Mi lesz, ha (sűrűn) nem alussza ki magát a gyerek?

- Fáradtabb, erőtlenebb, gyengébb lesz.
- Nyűgösebb, türelmetlenebb, dekoncentráltabb lesz.
- Kevésbé tud jól teljesíteni, tanulni, rosszabb lesz a memóriája.
- Immunrendszerének védekezőképessége romlik, könnyebben betegszik meg.
- Testsúlya is növekedhet. (Összefüggést mutattak ki a gyermekkori elhízás és a rövidebb alvásidőtartam között.)

Alvássegítő praktikák gyerekeknek

- Újszülött (0-2 hónap): 12-18 óra
- Csecsemő (3-11 hónap): 14-15 óra
- Kisgyermek (1-3 év): 12-14 óra
- Óvodás (3-5 év): 11-13 óra
- Kisiskolás (6-10 év): 10-11 óra
- Tinédzser (10-17 év): 8,5-9,25 óra
- Felnőtt: 7-9 óra
Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű alvás és az is, hogy ez az alvás nyugodt, pihentető legyen. Szülőként feltétlenül szükséges, hogy kialakítsd a gyerek helyes alvási szokásait, ez ugyanis kihat a teljes jelenlegi életére és a későbbiekben a felnőttkori életére is. Az alábbi alvássegítő praktikák segítségedre lehetnek, persze csak akkor, ha te magad is igekszel példát mutatni a gyereknek!

Az állandó lefekvési idő betartatása

Minden nap közel azonos időben feküdjön le a gyerek és keljen fel, a lefekvés előtti tevékenységek (pl.: vacsora, fürdés, mese, villanyoltás) pedig megszokott módon kövessék egymást. Alakítsunk ki egy rendszert és következetesen, határozottan igazodjunk hozzá.

A technikai eszközök kiiktatása (TV, telefon, számítógép, tablet, stb.)

Ezek érdekessége, izgalmassága háttérbe szoríthatja az alvás fontosságát, ezért semmi keresnivalójuk az ágy körül, lefekvési időben.

A fény kiiktatása

Sötétítsünk be a szobában, amennyire csak lehet, hiszen az utcafénye is zavarhatja a gyerek alvását (akárcsak a technikai eszközök zavaró fénye).

Kellemes alvókörnyezet kialakítása

Zaj- és fénymentes szoba, kényelmes ágy, puha, finom illatú, aranyos mintájú párnák/takarók, kedvenc plüssállatok - és máris hamarabb kívánkozik aludni a gyerek.

Alvássegítő ételek és italok bevetése

- gyógyteák: ezek megnyugtatnak, ellazítanak, úgyhogy elalvás előtt érdemes adni egy csésze gyógyteát (citromfű, levendula, cickafark vagy kamilla) a gyerkőcnek, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül.
- meggylé: a benne lévő triptofán elűzi az álmatlanságot, ezért esténként érdemes adni a gyereknek 1 pohár meggylét, hogyha szereti a kissé savanykásabb ízét.
- banán: a benne lévő magnézium és kálium segít ellazítani az izmokat, ráadásul a banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami kiegyensúlyozottság érzetet ad.
- sajt: a kalcium hiánya nyugtalanságot, éberséget okozhat, ezt megelőzendő adjunk a gyereknek egy darabka sajtot a vacsorához.
- csonthéjas magvak: a magnézium hiánya idegességet okozhat, ezt megelőzendő elrágcsálhat a gyerek pár szem magvat is elalvás előtt.

Koffein, csokoládé tartalmú italok, ételek mellőzése

Ezeket összességében érdemes kerülni (főleg a kólát), de ha mégis fogyaszt ilyet a gyerek, akkor lehetőség szerint délután. Estefelé már ne egyen csokit (amiben teobromin van, ami a koffeinnel rokon alkaloid), mert igencsak nehezíti az elalvást.

Illóolajat a párologtatóba

Néhány csepp nyugtató hatású (pl. levendula, citromfű, narancs, kamilla, bergamott, bazsalikom) illóolaj szintén jó szolgálatot tehet esténként.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék