Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Alvajárás gyermekkorban

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 20.

Forrás: babaszoba.hu

Kábán és zavarosan botlasz gyermekedbe órákkal azután, miután lefektetted? Ne aggódj, nem vagy egyedül.

Alvajárás


Talán megnyugtató lehet hallani, de a gyermekkori alvajárás egyáltalán nem ritka jelenség, legtöbbször ráadásul ezek csak alaklomszerűek és a gyerekek többsége később ki is növi. Az alvajárás (vagy tudományos nevén szomnambulizmus, noktambulizmus) a paraszomniák, vagyis alvás közben előforduló neurológiai problémák csoportjába tartozik - írja a kidshealth.
Az alvajárás, vagy hétköznapi nevén holdkórosság az alvás bármelyik fázisában előfordulhat és egyszerű tevékenységek (felülés, tapsolás, beszéd, visszafekvés) épp úgy jellemzőek lehetnek rá, mint az összetett cselekvések (felkelés, ajtónyitás, máshová vécézés). Az alvajáró gyermek viselkedhet ártalmatlanul, de akár szélsőségesen erőszakossá, vagy illetlenné is válhat. Az alvajárás állapota harminc másodperctől harminc percig is tarthat és ébredés után nem emlékeznek rá, akik átesnek rajta.
Az alvajárás a gyermekek körében jóval elterjedtebb, mint a felnőtteknél, hisz legkésőbb kamasz korukra a legtöbben egyszerűen kinövik. A köztudott holdkórosság mellett a gyermekek akár alvási apnoé (ami egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul), ágybavizelés, vagy éjszakai rettegés jeleit is adhatják.
És hogy káros-e az alvajárás? Önmagában természetesen nem, de annak a veszélye igenis valós, hogy az alvajáró gyermek valamilyen veszélyes dolgot csinál, például kinyitja az ajtót és elkóborol. Az alvajárás nem jelenti azt, hogy akár érzelmileg, akár fizikálisan valami súlyos baj lenne a gyermekkel, szakembert is csupán akkor érdemes felkeresni, ha az alvajárás nagyon gyakran jelentkezik, vagy, ha más tünetek is jelen vannak.

Mit tehetünk, ha gyermekünk alvajáró?

- Próbáljuk meg nem felébreszteni, mert az nagyon megijesztheti, inkább óvatosan kísérjük vissza ágyába.
- Zárjuk be az ablakokat, ajtókat és ne csak a gyerek hálószobájában. Idősebb gyermekeknél érdemes a kulcsokat is olyan helyre tenni, ahol nem keresné, nehogy véletlenül lehetősége támadjon autót, vagy motort vezetni.
- Az esések elkerülés érdekében, célszerű nem emeletes ágyban aludni az alvajárónak.
- Távolítsuk el hegyes, sérülést okozható tárgyakat az ágy környezetéből.
- Tartsuk a veszélyes anyagokat mindig jól elzárva.
- Elalvás előtt nyugtassuk meg gyermekünket, akár lágy muzsikával.
- Hozzunk létre és ragaszkodjunk rendszeres napi és éjszakai rutinokhoz, beleértve a lefekvés és az ébredés idejét is.
- Fektessük le korábban a gyermeket, ez jó hatással lehet az aluszékonyságára.
- Ne engedjük, hogy lefekvés előtt sokat igyanak és győződjünk meg róla, hogy voltak-e vécén, mielőtt ágyba bújnak.
- Mellőzzük a koffeint lefekvés előtt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék