Gyerek

Alvajárás gyerekkorban

A jelenség általában három éves kor körül kezdődik el és olykor egy életen át tart. Mit tegyünk, ha a mi gyerekünk is hasonló cipőben jár?
2016. Augusztus 25.

Alvajárás gyerekkorban

“Nagyon ritkán, de nálunk is előfordul ez a jelenség. Nyöszörgést hallok a szomszéd szobából és megnézem, mi a gond. Bori ott áll a szőnyegen nyitott szemmel, értelmetlenül halandzsázik és a távolba mered. Olykor kúszva mászik előre, mint egy kis hernyó és motyog közben. Ilyenkor nem reagál, ha hozzászólok, de hagyja, hogy visszakísérjem az ágyába és folytatja az alvást”- meséli Janka, egy négy éves kislány anyukája.

A ma már felnőtt Péter a bérházi lakásból kiszökve a szomszédokhoz csengetett be éjszakánként. “Rendkívül kínos volt, mikor Juli néni hajnalban visszakísérte a fiam, aki üveges tekintettel, engedelmesen húzta magára a takarót és békésen aludt tovább. Reggel semmire sem emlékezett”- idézi fel az édesanyja. “A legtöbben nem emlékeznek kalandjaikra, de néhányan homályosan tudatában vannak annak, mi történik és képesek felidézni emlékeiket”- mondja dr. Vida Zsuzsanna szomnológus.

“Gyermekkorban az alvajárás gyakori jelenség, az emberek 10 százaléka legalább egyszer átéli a holdkórosságot. Ez az idegrendszer éretlensége miatt van és normál esetben a kamaszkorral véget ér. Azonban a túlérzékeny, vagy genetikailag alvajárásra hajlamos gyerekeknél stressz hatására sűrűsödhetnek az éjszakai járkálások.

A feszült családi légkör, az óvodai agresszió, vagy akár a rajzfilmekben tapasztalt erőszak feldolgozatlan élményeket jelentenek nekik. Ezek a kérdések tudattalanul tovább dolgoznak bennük és megzavarják éjszakai nyugalmukat. Így keveredik össze az alvás az ébrenléttel, mely egy bonyolult idegrendszeri működési zavar.

Mikor számít kórosnak?

A Heim Pál Kórház alvásszakértője, dr. Benedek Pálma alvászavaros gyerekekkel foglalkozik. “Akkor érdemes hozzánk fordulni, ha az alvajárás már huzamosabb ideje fennáll és a gyermek önmagára, vagy másokra veszélyes módon cselekszik: megbotlik, elszökik vagy agresszív lesz. A laborban először átbeszéljük a tüneteket, két hétig vezetett alvásnaplót kérünk a szülőktől, melyben leírják, miket művel a gyermek. Azután behívjuk őket egy éjszakai vizsgálatra, ahol műszerek segítségével vizsgáljuk a gyermek agyműködését, légzését, az izommunkát és a viselkedést.

Legtöbbször banális, egyszerű érési folyamat oka az alvajárás, de az esetek kevesebb mint egy százalékában neurológiai zavarok, éjszakai epilepszia és pszichés problémák okozzák. Ritkán az alvási apnoé, az oxigénhiány is ok lehet. Ha az őt érő túl sok stressz miatt nem alszik rendesen a gyermek, akkor a feszültség forrását kell megszüntetni. A legritkább esetben van szükség gyógyszeres beavatkozásra, olyankor pszichiátriai készítményeket alkalmazunk.”

A gyereknek egy éjszakát kell a laborban aludnia felnőtt kísérővel. A vizsgáló készülék érzékelőit a hasára, a mellkasára, egy ujjára és az orra alá helyezik el. A készülék rögzíti a testben zajló folyamatokat, aminek eredményéből a szakértő diagnosztizál.

Amíg ki nem növi

Célszerű néhány intézkedéssel balesetmentessé tenni a gyermek környezetét, ahol éjszaka járkál. A legfontosabb, hogy zárjuk be az ajtókat és ablakokat, rejtsük el a kulcsokat, szereljünk fel biztonsági zárakat oda, ahol szükséges.

Helyezzük a gyermek számára elérhetetlen helyekre a vegyszereket, gyógyszereket és egyéb veszélyes eszközöket (pl. késeket). Mindent, amivel kárt tehet magában. Távolítsuk el az akadályokat jelentő tárgyakat, amikben eleshet. Toljuk félre a labilis bútorokat, lámpákat, a játékokat a gyerekszoba közepéről. Felejtsük el az emeletes ágyat! Szereljünk fel biztonsági rácsot a lépcsők elé. A praktikus intézkedéseken túl teremtsünk nyugodt környezetet már elalvás előtt. Kapcsoljuk ki a tévét, kapcsoljunk be relaxáló zenét és nem maradjon el az összebújós esti mese. Hozzuk előbbre a vacsorát, ne itassunk túl sok folyadékot a gyermekkel, mert az is zavarhatja a nyugodt alvásban.

Sok alvajárónak tűnő gyerek szimplán a vécére indul el, de olyan fáradt, hogy félúton elakad. Ezt a tünetet ne keverjük össze az alvajárással! Csendes, komfortos és meghitt gyerekszobát rendezzünk be, ahol viszonylagos rendet teszünk esténként. A harmónia csökkenti a gyerekben a feszültséget és nyugodtabb alvást eredményez.

Tudj meg többet az alvászavarokról:

Forrás: Kismama magazin