Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Állatok otthon

Szerző: Babaszoba.hu

2003. április 26. | Frissítve: 2017. február 27.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

Ha az újszülött megérkezésekor háziállatok vannak a családban, a picinek együtt kell élnie velük. Leggyakoribb háziállat a kutya, macska, de sokszor egyéb kisállatok is megtalálhatók a közvetlen környezetben.

A gerinces állatok közül a kutya a leggyakoribb háziállat a családban. Utóbbi időben nagyon megszaporodtak a kutya-balesetek, melyeket sokszor a családban élő saját kutya okoz. Ritkábban a csecsemőket érinti, gyakrabban a 2-3 éves korosztályt.
Egyes kutyák (különösen, amelyek már régóta a háznál vannak), nagyon féltékenyek a kisbabákra. Ez esetenként odáig fajulhat, hogy megtámadják a gyermeket. Figyeljük azokat a jelzéseket, amelyek erre az eshetőségre figyelmeztetnek: például a kutya mindig felugrik, és figyelmet követel magának, amikor mi a babával foglalatoskodunk. Az egyik kutya jobban, a másik rosszabbul tűri, ha a kisgyerek piszkálja. Az egyikkel bármit csinálhat a gyermek, a másik a mászó babát kölykeként kezeli. Vannak kiszámíthatatlan kutyák, melyek minden ok nélkül támadnak.

Kutya és baba a családban - okos szervezéssel lehetséges

Amikor a baba tipegni kezd, és felfedezőútra indul, gyakran megtetszik neki a kutyus fekhelye, és birtokba is szeretné venni. Ennek a kutya természetesen nem örül. A békésebb kutyus csak enyhe orrdöfködéssel reagál, de nem ritka az ilyenkor bekövetkező harapás. Ha saját kutyáról van szó, és tudjuk, hogy az oltásai rendben vannak, a kutya egészséges, ebben az esetben csak a harapással mint sérüléssel kell foglalkoznunk. Felületesen kis sérülést elég, ha házilag ellátunk, nagyobb sérüléssel azonnal forduljunk orvoshoz. Ilyenkor a tetanusz védőoltás is szóba jön.
Ha úgy gondoljuk, hogy kutyánk abszolút megbízható, akkor is fokozottan figyeljünk a gyermek és az állat közötti kapcsolatra. A biztonság kedvéért soha ne hagyjuk egyedül a gyermeket a kutyával.
Második leggyakoribb háziállat a macska. A macskákat általában nem nagyon befolyásolja a baba. A kocsija fölé mégis tegyünk egy hálót, már csak azért is, nehogy a macska ráfeküdjön a babára. Ha a gyermek már tipegő és néha sikerül elkapnia, felbosszantania a cicát, figyeljünk, hogy az nem karmolta-e meg a babát.
Karmolás után kialakulhat a "macska-karmolási betegség"-nek nevezett, igen kellemetlen betegség. Lázzal, nyirokcsomó megnagyobbodásával jár, azonnal forduljunk orvoshoz, és az orvos figyelmét hívjuk fel a macskakarmolás tényére. Mivel a betegség sok más nyirokcsomó megbetegedéshez is hasonlít, meggyorsíthatjuk a kivizsgálást.
A kutyáktól és a macskától különféle bőr- és féregfertőzéseket lehet kapni. Ezért kutyánk, macskánk legyen tökéletesen egészséges és tiszta. Rendszeresen féregtelenítsük és bolhátlanítsuk! Ha a gyermeknek bármilyen tisztázatlan eredetű betegsége van, mondjuk meg az orvosnak, milyen háziállatot tartunk.
A kisemlősöket (hörcsög, tengeri malac) soha nem szabad a gyermek kezébe adni. Általában a kisemlősök harapása nem szokott veszélyes lenni, inkább csak felületes hámsérülést okoz.
Az akváriumi halak igen fogékonyak a különböző fertőzésekre. A gyereket ne engedjük a halak vizében pancsolni.
Meg kell említeni még az igen gyakran előforduló papagájokat. A papagájok a házi szárnyasokhoz hasonlóan az ún. "papagájkórt" (ornithosis) terjesztik. Ez a vírusos megbetegedés leggyakrabban tüdőgyulladást, mellhártyagyulladást okoz, de ezen kívül sok más megbetegedés kórokozója is lehet. Betegség esetén feltétlenül említsük meg az orvosnak, hogy papagáj van a családban!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék