Gyerek

Állandóan orrdugulás, reggeli szájszárazság? Orrsövényferdülés is okozhatja

Egy sor kellemetlen panaszt okozhat az orrsövényferdülés, felismerésére mégis gyakran már csak az eredménytelen kísérletezések, házi praktikák után kerül sor. Akár óvodáskorban is gondot okozhat. Nézzük, milyen tünetekkel jár.
2017. Február 22.

Állandóan orrdugulás, reggeli szájszárazság? Orrsövényferdülés is okozhatja

Ha ismétlődő fejfájást, migrént tapasztalunk, orrdugulás, horkolás miatt kiszáradt torokkal ébredünk, visszatérő arcüreg- vagy középfülgyulladás a panasz, akkor javasolt alapos fül-orr-gégészeti vizsgálaton feltárni a háttérben álló okokat. A felsorolt tünetek orrsövényferdülést is jelezhetnek, ez esetben viszont csak akkor tudjuk megszüntetni őket, ha a kiváltó okot műtéti úton kezeltetjük.

Gyermekeknél is előfordulhat orrsövényferdülés

Az orr középvonalában húzódó orrsövény végleges formáját az arckoponya fejlődésének lezajlása után éri el, 18-20 éves kor körül. Rendellenes alakja azonban már gyermekkorban is tüneteket okozhat. Ritkán már óvodások körében is találkozhatunk orrsövényferdüléssel, de általánosságban kisiskoláskortól kezdődően jellemző a kialakulása.

Miért alakul ki orrsövényferdülés?

A jobb és bal orrüreget egymástól elválasztó orrsövény egy porcból és csontból álló, nyálkahártyával fedett lemez. A fejlődés során a porcos és a csontos rész nem egyenlő ütemben növekszik, így gyakorlatilag nincs olyan ember, akinél ne beszélhetnénk valamilyen fokú orrsövényferdülésről – magyarázza dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A növekedési eltérés mellett orrsövényferdülést okozhat még az orrot ért trauma, ütés is. A ferdülés lehet egészen enyhe, vagy nagyobb mértékű, akár teljesen el is zárhatja a jobb, vagy a bal orrüreget. Következtében az arcüreg szellőzése és az orrlégzés nehezítetté válhat, ez pedig több panasz, szövődmény megjelenését vonhatja maga után.

Egy sor kellemetlen tünetet előidézhet az orrsövényferdülés

Lehet egészében az egyik oldal felé elferdült, de lehet S alakban is, a felső részében az egyik, az alsó részében a másik irányba görbült. Az enyhébb eltérések általában nem okoznak panaszt, a nagyobb fokú ferdeség az, ami a gátolt orrlégzés miatt hozzájárul a tartós orrdugulás, visszatérő arcüreggyulladás, középfülgyulladás és a horkolás miatti szájlégzés következtében a szájszárazság, torokkaparás megjelenéséhez. Az orrsövény hátsó részén is lehetnek elváltozások, ezen a területen nem a ferdeség, hanem az orrsövény tüskék okoznak panaszt, melyek az orrkagylókba betüremkedve bizonyos idegeket is nyomhatnak, ennek következtében gyakori panasz az állandósult fejfájás.

Műtéttel az orrsövényferdülés és a szövődményei is kezelhetők

Az orrsövény alaki eltéréseit fül-orr-gégészeti vizsgálat részeként, orrtükrözéssel lehet diagnosztizálni. Az orrtükri kép hasznos kiegészítői a képalkotó eljárások, mint az orr- és orrmelléküreg-röntgen, az orrüreg hátsó részeinek áttekintésére is alkalmas endoszkópos, esetleg CT-vizsgálat – sorolja dr. Csóka János, aki a páciensek visszajelzése alapján elnyerte a Fül-orr-gége Központ Év Kiváló Orvosa díjat.

Az orrsövényferdülés műtéti úton kezelhető. Ezt felnőtt korban szokás elvégezni, akkor, amikor a csontos és a porcos orrsövény már teljesen kifejlődött, további alak- és méretváltozás már nem várható. A műtét korábban az elferdült orrsövény eltávolításából, manapság endoszkóp és speciális műszerek birtokában a deformálódott porcos vagy csontos szakasz megfelelő helyzetbe igazításából áll. Elvégzése altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történik.

A beavatkozás után 1-2 napig az orrba helyezett tamponok miatt csak szájlégzés lehetséges, ám ezt követően több kényelmetlenséggel nem kell számolni. Az orrsövényműtét után az orrsövény egyenes alakú lesz, az orrlégzés pedig helyreáll, így az orrsövényferdülés okozta tünetek is megszűnnek.

Kapcsolódó cikkeink orrdugulás, orrsövényferdülés témában :

Forrás: Fül-orr-gége Központ