Gyerek

Aki ekcémás, így induljon strandolni

A vízparton, vagy strandolás után több okból is megjelenhetnek rajtunk fura bőrtünetek. Napallergia, érzékenység a fényvédőkrém egy összetevőjére, de a meleg is okozhat kiütéseket.
2017. Július 18.

Ha azonban a panaszaink rendszerint csak a mesterséges vizekben való fürdőzés után jelentkeznek, érdemes a klórra is gyanakodni.

Ekcémaszerű tüneteket okoz

Nem valódi allergiáról, hanem fokozott érzékenységről van szó, ez okozza, hogy a vízben fürdőzés hatására az érintetteknél ekcémaszerű tünetek jelennek meg – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A kontakt ekcémát a bőrrel érintkező különböző anyagok váltják ki. Két formáját különítjük el: allergiás ekcéma esetén a bőrrel érintkező anyaggal szemben valódi allergia áll fenn (például fémek, kozmetikumok, illatanyagok). A másik forma az irritatív ekcéma, amikor például savak, lúgok, zsíroldó vegyületek maró hatásuk miatt okoznak ekcémát. Ez utóbbi csoportba tartoznak a magas klór koncentráció hatására megjelenő tünetek is.

A tünetek az érintkezés helyén jelentkeznek, kezdetben (akut forma) vörös, viszkető, nedvező hólyagocskák, duzzanat jelentkezik. Tartós fennállás esetén (krónikus forma) hámló, száraz plakkok, fájdalmas berepedések a vezető tünetek.

A meglévő ekcémát is súlyosbítja

A tüneteket a klór irritáló hatására felszabaduló szabad gyökök okozzák a bőrben, valódi allergia nem áll a háttérben (a „klór allergia” kifejezést ezért nem használjuk). A nagy koncentrációban jelen lévő klór, vagy a hosszú ideig tartó érintkezés váltja ki az ekcémát. Emellett az egyéni érzékenység is befolyásolja a tüneteket, például atópiás ekcéma esetén a száraz bőr sokkal érzékenyebb már kisebb mennyiségű klór jelenlétére is.

Hogyan vizsgálható?

A gyakorlott szakember a beteg beszámolója és bőrtünetei alapján meg tudja ítélni, hogy szükség van-e a kontakt ekcémát okozó anyagok kivizsgálására is használt epicutan teszt elvégzésére. Az epicutan teszt elvégzésére abban az esetben kerül sor, ha a tüneteink hátterében olyan kiváltó okok is felmerülnek, amelyek valódi allergének. Dr. Garaczi Edina elmondta, hogy az irritáló anyagokkal azért nem végeznek bőrteszteket, mert nagy koncentrációban, vagy hosszú ideig (pl epicutan teszt- 48 óráig van a bőrön feltapasztva) ezek az anyagok mindenkinek irritálják a bőrét. Emiatt klórral sem végeznek tesztelést.

Megelőzés és kezelés

Aki száraz bőrű, vagy ekcémás annak úszás, strandolás előtt a bőr fokozott ápolása, zsírozása javasolt hidratáló testápolókkal. Ha már panaszaink vannak, a bőrtüneteket a kezelőorvos által felírt szteroid krémek és szükség esetén antihisztamin tabletták alkalmazásával lehet megszüntetni.

Kapcsolódó cikkeink:

Az ekcéma eredményes kezelése

Atópiás ekcéma (neurodermitis): tünetek és kezelés

Forrás: Budai Allergiaközpont