Gyerek

Akár 27 millió forint is lehet a CSOK-büntetés, ha nem születik meg a vállalt baba

Súlyos következménye van, ha nem születik meg a vállalt baba határidőre.
2022. Május 19.
Akár 27 millió forint is lehet a CSOK-büntetés, ha nem születik meg a vállalt baba (fotó: Getty Images)

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) nagyon kedvező lehetőség, hiszen vissza nem térítendő támogatást lehet kapni lakáscélunk megvalósításához. A kedvezmény pontos összege függ a gyermekek számától és a lakáscéltól is, és nem csak meglévő gyerekre lehet igényelni, hanem vállalt gyermekre is járhat a támogatás. Annak azonban súlyos következménye van, ha nem születik meg a baba határidőre – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor cikkére a 24.hu.

Ha nem születik meg a vállalt gyermek, akkor a támogatást büntetőkamattal kell visszafizetni. A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamattal egyezik meg. Viszont az emelt összegű CSOK-nál – melyet három gyerek után új lakáscélra lehet megkapni – az alapkamat ötszörösének megfelelő kamatot kell rendezni az állam felé. A jelenlegi 5,4 százalékos alapkamat mellett ez 27 százalékos büntetést jelent.

Ha részben teljesül a gyermekvállalás, akkor csak a meg nem született babára jutó támogatási összeget kell visszafizetni.

Ha három vállalt gyerekből csak kettő születik meg

Ha 3 vállalt gyermek után vennénk igénybe a CSOK-támogatást, akkor az 10 millió forintot jelentene. Tegyük fel, hogy csak két gyerek születik meg. Ebben az esetben a két gyerek után járó 2,6 millió forintot jogosan vettük igénybe, de a maradék 7,4 millió forintot vissza kell fizetnünk, büntetőkamattal együtt. Ez azt jelenti, hogy egy összegben kell rendezni 27,3 millió forintot.

Az alapkamat emelkedésével a lehetséges büntetés összege is drasztikusan megnőtt. A portál szakértői azt javasolják, hogy alaposan gondoljuk át, mennyi gyermeket vállalnánk. A feltételek nem teljesülése ugyanis utólag óriási terhet jelenthet.

Forrás: 24.hu