Gyerek

A vitamintablettáknak kisebb a rákellenes hatása, mint az élelmiszereknek

Az Oxfordi Egyetem kutatói 60 ezer ember több mint egy évtizedig tartó vizsgálatával kimutatták, hogy a növény alapú étrenden élőknél összességében kisebb valószínűséggel alakul ki az összes daganattípus.
2016. Március 11.

A legerősebb védelmet a vérrákkal összefüggésben mutatták ki. A leukémia, a limfóma és a mielóma multiplex előfordulása a vegetáriánusokban körülbelül fele a húsevőkben kimutatott aránynak.A Yale Egyetem munkatársai eközben több mint 500 non-Hodgkin limfómás nőt követtek nyomon körülbelül nyolc évig. Kiderült, hogy azok, akik naponta legalább három adag zöldséget fogyasztanak, 42 százalékkal nagyobb túlélési aránnyal rendelkeznek, mint azok, akik ennél kevesebb zöldséget fogyasztanak. A leghatékonyabb védelmet a leveles zöldségek, köztük a saláta és a főtt zöldségek, valamint a citrusfélék nyújtották.

A szakértők azonban azt is hangsúlyozzák, hogy nem szabad csak akkor elkezdeni a zöldségek étrendbe illesztését, amikor már diagnosztizálták a rákot. Az Iowaai Nők Egészségtanulmánya, amely több mint 35 ezer nőt követett nyomon évtizedeken keresztül, azt mutatta, hogy a brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta és más keresztesvirágúak fogyasztása eleve összefüggésbe hozható a non-Hodgkin limfóma alacsonyabb kockázatával.

A növényekhez kapcsolódó védőhatás részben a zöldségek és gyümölcsök antioxidáns tulajdonságaival magyarázható. Ezek szerint az antioxidáns tartalmú étrendkiegészítők is ugyanilyen jó hatást gyakorolnak?Sajnos nem. Ha például nagy mennyiségű étrendi C-vitamint adnunk hozzá az étrendünkhöz, az csökkentheti a limfóma kockázatát, ugyanakkor a C-vitamin tabletták fogyasztásának növelése nem segít. Ugyanez igaz a karotinoid antioxidánsokra, például a béta-karotinra is.

Úgy látszik, a tabletták egyszerűen nem rendelkeznek ugyanazokkal a rákellenes hatásokkal, mint az élelmiszerek. Amikor pedig bizonyos más típusú daganatokról van szó, például az emésztő-szervrendszeri daganatokról, az antioxidáns tartalmú étrendkiegészítők akár ronthatják is a helyzetet. Az A-vitamin, az E-vitamin és a béta-karotin kombinációja tabletta formájában a halálozás megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.

Mi lehet ennek az oka? Valószínűleg az, hogy az étrendkiegészítők csak néhány antioxidánst tartalmaznak, míg a szervezetünknek a megfelelő működéshez több százra van szüksége egyszerre. Egyetlen antioxidáns nagy dózisa tehát csak felboríthatja ezt a kényes egyensúlyt, és ronthatja a szervezetünk képességét a rák elleni harcra.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Biztonságosak a vitaminok?
  • A sárgarépa a mellráktól is véd
  • Antioxidáns, a szupersztár
  • Forrás: Medipress