Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A vegetáriánusok között kevesebb a cukorbeteg

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 8.

Forrás: MedicalOnline

A növényi alapú táplálkozás akár harmadával csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Megfigyelések és több vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy a vegetáriánus vagy a csak növényi alapú vegán étrend akár harmadával is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A magyarázat az, hogy a növény alapú táplálkozás rostokban gazdag, ami kedvezően befolyásolja az inzulinérzékenységet. Az pedig valószínű, hogy az állati eredetű termékekről való lemondás súlyvesztéssel jár, ami összefüggésbe hozható a cukorbetegség kockázatának csökkenésével.
Ritkábban cukorbetegek a vegetáriánusok
Ugyanakkor Indiában, ahol a világon a legmagasabb a vegetáriánusok aránya ugyanolyan gyakorisággal fordul elő a 2-es típusú cukorbetegség, mint a nyugati országokban, sőt a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg éppen Indiában él. Ennek magyarázata a rice belly, vagyis a túlzott rizsfogyasztás.
Most egy metaanalízist végeztek bostoni kutatók, amiből az derült ki, hogy azok, akik odafigyelnek a táplálkozásukra nagy arányban fogyasztanak növényi eredetű táplálékot. A metaanalízisbe bevont 9 vizsgálatból 5-nél az derült ki, hogy minél magasabb arányban szerepelt növényi táplálék az étrendben, annál alacsonyabb volt a cukorbetegség kockázata. Egy brit vizsgálat hasonló következtetésre jutott: a vegetáriánus vagy vegán étrend akár 37 százalékkal is csökkentette a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az is kiderült, hogy azok, akik húst csak kis mennyiségben fogyasztanak illetve sok halat esznek szintén csökkent diabétesz-rizikóval kalkulálhatnak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék