Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A vártnál is többen csatlakoztak a tanársztrájkhoz

Szerző: Babaszoba.hu

2022. január 31.

Forrás: hvg.hu

A tanárok országszerte figyelmeztető sztrájkot tartottak ma reggel 8 és 10 között. A PDSZ országos választmányi tagja szerint a vártnál is többen csatlakoztak a demonstrálókhoz.

A vártnál is többen csatlakoztak a tanársztrájkhoz (fotó: Getty Images)
Kétórás figyelmeztető sztrájkba kezdtek hétfő délelőtt pedagógusok a két nagy pedagógus-szakszervezettel. Béremelést, a munkaterhek csökkentését és a kötelező oltásról szóló döntés visszavonását követelik. A reggel 8 és 10 közötti demonstrációra - amelyet a bíróság első fokon jogszerűnek ítélt - az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy reagált, hogy a sztrájk "nem maradhat következmények nélkül".
A Népszava becslése szerint 10-20 ezer tanár szüntette be a munkát hétfőn - írja a hvg.hu.
A vártnál is többen csatlakoztak a demonstrálókhoz, alternatív iskolák fejezték ki szolidaritásukat, politikusok támogatják a tanársztrájkot, de a figyelmeztető sztrájk mellé állt például a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is. "A mindenki számára hozzáférhető minőségi oktatás és minőségi egészségügyi ellátás a társadalmi jólét alapja" - írták. A MOK szükségesnek tartja, hogy minden gyermek és tanulni vágyó fiatal hozzáférjen a minőségi oktatáshoz, ahogyan fontosnak tartja azt is, hogy a magyar emberek - korosztálytól függetlenül - egészségben éljenek. "Ezért szolidaritást vállalunk a pedagógusokkal, akik az előbbiért, és az egészségügyi szakdolgozókkal, akik velünk, orvosokkal együtt az utóbbiért felelősek."
Támogatásáról biztosította a tanárokat a Freeszfe Egyesület, az ADOM Diákmozgalom, Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, a Nyelv és Tudomány - nyest.hu, a "Magyar Anyák" szervezete, a Békés Iskolák Közössége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is.
A hvg.hu beszámolója szerint több fővárosi iskolában tanítás nélküli munkanap van ma. Van olyan iskola, ahol a 600 diákból csak ketten jelentek meg. Több egyházi iskola is csatlakozott a kétórás figyelmeztető akcióhoz.
Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja az Indexnek azt mondta, hogy "Bár a kollégák egy jelentős részét megpróbálták lebeszélni, a vártnál is több pedagógus csatlakozott a sztrájkhoz."
A sztrájkoló tanárok melletti kiállás és szolidaritás jegyében hétfőn délután 2 órától 200 autóból álló konvoj vonul majd Budapesten, a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezésében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék