Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A vakmerő gyerekek agresszívabbak?

Szerző: Babaszoba.hu

2010. november 16. | Frissítve: 2021. május 12.

Forrás: Medipress

Azok az óvodások, akik nem ismerik a félelmet, kevésbé empatikusak és sokkal agresszívabbak társaikkal.

"A vizsgálatokból kiderült, hogy a gyerekek vakmerő viselkedése sokkal inkább neurológiai és genetikai hajlamra vezethető vissza, mintsem a tanult viselkedésre vagy a szülői mintára" - mondta el Inbal Kivenson-Baron, a tanulmány szerzője. Nyolcvan 3 és 4 év közötti gyereket figyeltek meg szüleikkel és óvónőikkel együtt. A gyerekeket különféle helyzetekben vizsgálták: az óvodában, otthonukban és a laboratóriumban is.

A bátorságnak előnyei és hátrányai is vannak


A félelemérzet hiánya és a társas viselkedések közti összefüggések keresése közben kiderült, hogy minél bátrabb egy gyerek, annál kevésbé együttérző a kortársaival, sőt az is nehézséget jelent számára, hogy társai arcán felismerje a félelem jelét, holott más érzelmeket, például a haragot, meglepődést, boldogságot, szomorúságot, gond nélkül be tud azonosítani.
Ezekre a gyerekekre általában jellemző az antiszociális viselkedés, társaik kihasználása, az érzelmi sekélyesség és a megbánás és bűntudat hiánya, ha valami rosszat tettek. Érdekes eredménye a tanulmánynak, hogy antiszociális hajlamaik ellenére ezek a gyerekek viszonylag barátságosak.

"Keresik a kapcsolatot más gyerekekkel, kedvesek és mosolygósak, de nehezen veszik észre, ha a társuk kétségbeesett, és kevés hajlandóságot mutatnak arra, hogy segítsenek nekik. Úgy tűnik a vakmerő viselkedésnek előnyös és hátrányos oldala is van" - foglalta össze a tanulságokat Kivenson-Baron.

Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék