Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A túlsúlyos anyák hajlamosak a gyerekeiket is túletetni?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 21.

Forrás: babaszoba.hu

A Florida Egyetem szakemberei vizsgálataik során arra a következtetésre jutottak, hogy a túlsúlyos, illetve elhízott anyák hajlamosabbak a gyerekeiknek is több ételt szedni a tányérjukra, és ezzel potenciálisan őket is az elhízás irányába terelik.

A Journal of Human Nutrition and Dietetics című lapban közzétett vizsgálat során 29 háromtól hat éves korig terjedő gyerek és az édesanyjuk vett részt, utóbbiakat megkérték, hogy rendszeresen jegyezzék fel, mennyire éhesek ők maguk, illetve gyermekük az étkezések előtt. A válaszokból kiderült, hogy a túlsúlyos és elhízott anyák jellemzően éhesebben álltak neki enni, és gyermekükről is hasonló mértékű éhséget feltételeztek, így aztán nagyobb adag ételt szedtek számukra is.
Amint arra a kutatást vezető Sarah Stromberg, az Egyetem Klinikai és Egészség Pszichológiai Tanszékének munkatársa felhívta a figyelmet, mivel a kisgyerekek még nehezen ismerik fel, hogy mikor laktak jól, minél több ételt raknak eléjük, annál többet hajlamosak enni. A kutatásban szintén résztvevő David Janicke szerint fontos lenne a szülőket figyelmeztetni erre az összefüggésre, mert ezzel gyermekeik későbbi egészségét őrizhetik meg.

A túlsúlyos anyák gyerekeiket is túletetik?

A szakemberek hozzátették, hogy kiskorban még a szülők döntik el mikor és mit eszik a gyermek, a mennyiségről azonban hadd döntsön ő maga. Felesleges túlpakolni a tányérját, ám, ha mindent szépen megevett és még éhesnek érzi magát, akkor nyugodtan kaphat még egy adagot.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék