Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A túl sok napozás csökkenti a vér D-vitaminszintjét

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 15. | Frissítve: 2018. július 13.

Forrás: Medipress

Sokat hallottuk már, hogy a D-vitaminszintünk növelése érdekében érdemes a napon tartózkodni, ám egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint, ha túl sok időt töltünk a napon, annak éppen ellenkező hatása lehet.

A túl sok napozás csökkenti a vér D-vitaminszintjét

A túl sok napozástól állítólag a D-vitaminszintünk nem nő, hanem csökken.
A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz, ha túl alacsony a szintje, a csontok puhák és gyengék lesznek, és el is deformálódhatnak. Gyerekeknél a D-vitaminhiány angolkórt, felnőtteknél pedig csontlágyulást okozhat, és bár a vitamint egyes élelmiszerekből is kinyerhetjük, a szervezetünk a legtöbbet a bőrünket közvetlenül érő napfényből képes előállítani.

Egy 2010-es brit kutatás kimutatta, hogy a D-vitaminhiány a szívbetegség, a bél- és mellrák, a szklerózis multiplex és a cukorbetegség kockázatát is növeli, ezért az Egyesült Királyságban a kockázati csoportba tartozóknál étrend-kiegészítők formájában pótolják a vitamint.

A Pernambuco Egyetem orvosi karának kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon a barnára sült bőrű személyeknél valóban magasabb-e a D-vitamin szintje, ezért közel ezer 13 és 82 év közötti brazil embert kísértek figyelemmel, akik mind naponta süttették magukat a napon, de napkrémet nem használtak és D-vitamint sem szedtek. A szakemberek a Fitzpatrik-skála segítségével megállapították, kinek milyen típusú a bőre, és vérük D-vitaminszintjét is megmérték.

Meglepő módon az alanyok 72 százalékának D-vitaminhiánya volt, ők többnyire az idősebbek közül kerültek ki, illetve azok közül, akik kevesebb időt töltöttek a napon, ám ami még ennél is meglepőbb volt, sokaknak azok közül, akik nagyon sok időt töltöttek a napon, szintén alacsony volt a vitaminszintje.

A kutatást vezető dr. Francisco Bandeira szerint ennek az lehet az oka, hogy a napozás során felszabaduló pigmentek, amik a bőrünket bebarnítják és megvédik az UV-sugarak káros hatásaival szemben, gátolják a D-vitamin termelődését a vérben. A vizsgálat részleteiről az Endokrin Társaság idei éves találkozóján számoltak be a szakemberek, Bostonban.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék