Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A tiszafából készült tea életveszélyes, mérgezést okozhat!

Szerző: Babaszoba.hu

2016. február 2.

Forrás: OGYÉI

A tiszafából, illetve annak gyümölcséből készült teafőzet fogyasztása veszélyes, mely esetenként végzetes kimenetelű is lehet - reagált egy az interneten megjelent, a köhögés csillapítására ajánlott főzet receptjével kapcsolatban az OGYÉI.

Taxus Baccata (tiszafenyő)


A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő (Taxus baccata) - a magköpeny kivételével - mérgező növény, felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasolt, veszélyes! Hatóanyagai taxán típusú mérgező alkaloidok (taxin, taxakatin), diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin).
Fogyasztása esetén a mérgezéses tünetek - izgatottság, hányás, hasmenés - gyorsan kifejlődnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra kéri a lakosságot, körültekintően járjon el az interneten keringő receptúrákkal kapcsolatosan. Kérjük, hogy a laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kezeljék, forduljanak háziorvosukhoz, illetve érdeklődjenek a gyógyszerészeknél. Amennyiben kérdésük van az OGYÉI is szívesen áll a lakosság rendelkezésére, e-mail címük: ogyei@ogyei.gov.hu.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék