Gyerek

A testvérek versengésének pszichológiája

A testvérek közötti veszekedést elkerülni nem lehet, csak abban reménykedhetsz, hogy meg tudod fékezni.
2021. Január 19.
A testvérek versengésének pszichológiája (fotó: Getty Images)

A 4 és 8 éves gyermekeim közelebb vannak egymáshoz, mint a járvány előtt voltak. Éjszaka többször hallom, hogy együtt kuncognak a szobájukban. De minél több időt töltenek együtt a lányaim, annál többet harcolnak is – írja a New York Times cikkében Jessica Grose. Azzal folytatja, hogy a legtöbb veszekedés oka pozícióharc és valamilyen igazságtalanság megélése. A pozícióharc legviccesebb megnyilvánulása az volt, amikor azon kaptak hajba a gyerekek, hogy ki kapja meg előbb az influenza elleni oltást.

Amikor összezárva sokat vannak együtt, akkor a veszekedéseik sokszor már olyan szintet érnek el, hogy a szülők kétségbeesetten kérdezik maguktól, hogy vajon mit rontottak el. De Jeanine Vivona, a New Jersey-i College pszichológia professzora szerint “A testvérek közötti versengés tény kérdése. Semmi mást nem tehetünk, mit megpróbáljuk kezelni a helyzetet.”

Tanulmányok szerint a testvérek közötti konfliktusok száma elérheti az óránkénti nyolc alkalmat is. Más kutatások azt mutatják, hogy a lány testvérek között van a legszorosabb kapocs, a legtöbb konfliktus pedig ott van, ahol fiú testvér is van a testvérek között.

“A konfliktus serdülőkorra csökken”- mondta Mark Ethan Feinberg, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatóprofesszora. “A testvérek közötti agresszió legnehezebb időszaka a kora gyermekkor időszakában van.”

A testvérek közötti versengésnek és konfliktusnak mély gyökerei vannak, gondoljunk csak Káin és Ábel történetére. Pszichológiai szempontból a testvérek versengése azt a célt szolgálja, hogy megtalálják saját magukat, azt, amiben ők egyediek és különlegesek, azaz a másiktól való differenciálásról szól.

Tegyük fel például, hogy az idősebb fiútestvér nagyon tehetséges focista. A kisebbik gyerek vagy gyerekek ezután teljesen elkerülhetik a focit, attól tartva, hogy nem lesznek olyan jók, vagy attól tartva, hogy jobbak lehetnek, mint a bátyjuk – mondta Vivona.

Az, hogy a testvérek versengésére kell számítani, még nem jelenti azt, hogy nincs mód a mérséklésére. Íme, a szakértők öt javaslata.

Figyeld meg, mi váltja ki. Próbáld megfigyelni, hogy melyek azok a helyzetek, amelyek bombaként robbannak. Amikor már tudod, hogy milyen helyzetekben esnek egymás torkának, akkor legyél halló távolságon belül és avatkozz be, ha csúnyán beszélnek/bánnak egymással.

Segítsen nekik abban, hogy megtanulják megoldani a konfliktusokat. Miután az indulatok lecsillapodtak, próbáld meg leültetni a gyerekeket és hibáztatás vagy vádaskodás helyett beszéljétek meg a problémát Adjon lehetőséget arra, hogy mindenki elmondhassa a maga álláspontját és próbálják meg maguk megoldani a problémát.Meg kell tanulniuk a problémák újragondolását is, amikor a megoldások már nem működnek.

Dicsérjétek őket mások előtt, de ne mások előtt büntessétek őket. Ha a gyerekeid kedvesek egymáshoz, dicsérd őket mások előtt is. De ha kritizálod őket, próbáld meg a másik gyermek hallótávolságán kívül tenni, mert ezt kijátszhatják egymás ellen. A nagyobbik lányunk minden alkalmat megragad, hogy a kishúgával közölje: Anya azt mondta, hogy nem ugorhatsz le a kanapéról! – mutat rá a lényegre a cikk írója.

Próbálj meg olyan helyzeteket teremteni, ami mindenkinek kedvére van. Gyermekei temperamentuma és személyisége hasonló lehet, de az is lehet, hogy teljesen eltérő. Lehet, hogy mindketten szeretnek táncolni, de lehet, hogy az egyik táncolni szeret, a másik pedig sakkozni akar. “Próbálj meg olyan közös tevékenységeket találni, amelyek mindenki számára érdekes, izgalmasak és amiben egymáshoz is tudnak kapcsolódni – mondta Vivona.

Fizikai aktivitás. “Mindannyian több időt töltünk egymással bent a lakásban, főleg télen” – mondta Sally Beville Hunter, klinikai docens. “Úgy gondolom, hogy a konfliktusok némelyike megoldható csupán azzal is, ha azt mondjuk gyermekeinknek, hogy menjenek ki és szaladgáljanak a ház körül.” A fizikai aktivitás akkor is segít, ha a kanapé párnáiból építenek akadálypályát. Egyszerűen megváltoztatja a hangulatot.