Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhességi cukorbetegség hatással van a gyerek későbbi elhízására

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 23. | Frissítve: 2021. február 6.

Forrás: MedicalOnline

A terhességi cukorbetegség a kismamák 20 százalékánál is kialakulhat, de a gyerekre gyakorolt hosszú távú hatásairól eddig keveset tudtunk.

A terhességi cukorbetegség hatással van a gyerek későbbi elhízására
A Northwestern Medicine kórház kutatói azt vizsgálták, hogy a terhességi cukorbetegségnek vannak-e hosszú távú következményei a gyerekre. Azt találták, hogy a terhességi diabéteszen átesett nők gyermekinél 10-14 éves korukra nagyobb valószínűséggel alakul ki a cukorbetegséget megelőző állapot, a prediabétesz és hajlamosabbak az elhízásra is, mint azok a kortársaik, akinek anyukája nem volt cukorbeteg a terhessége alatt.
"Tanulmányunk azt mutatta ki, hogy a várandósság alatti magas vércukorszint tovább fokozza a gyerek elhízásának és prediabéteszének kockázatát, függetlenül az anya testsúlyától és genetikai hajlamától" - írták a kutatók a Diabetes Care című szaklapban.
Azzal, hogy a hosszú távú következményei most ismertek lettek, még nagyobb hangsúlyt kap a korai felismerés, a kezelés az újszülöttkori szövődmények esélyét és a gyermek későbbi kockázatát is mérsékli.
A terhességi cukorbetegség során egy korábban nem cukorbeteg nő vércukorszintje emelkedik a normál tartomány fölé  a várandósság alatt. A terhességi cukorbetegség növeli a toxémia, a koraszülés kockázatát, az esetek többségében a szülés után elmúlik.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék