Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A tejpótlókban nincs elég jód

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 27.

Forrás: Index.hu

A tehéntejet sokan kiiktatják a táplálkozásukból, de azt kevesen tudják, hogy így nem visznek be elegendő mennyiségű jódot a szervezetükbe.

A tejpótlókban nincs elég jód

A tehéntejnek vannak ellenzői, sok kutatás szól ellene és mellette is. Sokan vannak olyanok, akik úgy döntenek, hogy csak növényi tejet fogyasztanak, de vannak olyanok is, akik nem dönthetnek másképp, mert különböző okok miatt nem ihatnak tehéntejet.
A tehéntejben sok hasznos anyag van, például jód is, amire nagy szüksége van az emberi szervezetnek: magzati- és fiatalkorban elengedhetetlen a megfelelő testi és szellemi fejlődéshez. Egy a British Journal of Nutrition magazinban megjelent új tanulmány szerint viszont a tejpótlókban nincs elegendő jód, így komoly jódhiány alakulhat ki azoknál, akik nem fogyasztanak tejet.
A University of Surrey kutatói által végzett kísérletben 47 különböző tejalternatívát hasonlítottak össze a tehéntejjel (pl. mandula-, zab-, rizs- és szójatejet). A kutatásba nem vonták be a kifejezetten újszülöttek számára készült tejpótlók vizsgálatát - írja az Index.
Az eredmények azt mutatták, hogy a tejpótlók többségében nincs meg a szükséges mennyiségű jód.
Kutatásokból tudjuk azt is, hogy a terhes nők alacsony jódszintje összefüggésbe hozható azzal, hogy később gyermekeik rosszabbul teljesítenek az olvasási teszteken.
Egy pohár tejalternatíva mindössze 2 mikrogramm jódot tartalmaz, ami nagyon kevés. Egy felnőttnek napi 150 mikrogrammra van szüksége, egy terhes nőnek pedig 200-ra - mondta Margaret Rayman, a University of Surrey professzora.
Jódot kell pótolnia azoknak, akik nem akarnak vagy nem tudnak tehéntejet fogyasztani. Erre alkalmasak a tengeri halak, az áfonya, a krumpli vagy a himalájai kristálysó, kisebb mennyiségben a tojás, az aszalt szilva is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék