Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A tartós gyerekkori asztma súlyos következménnyel járhat

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 19.

Forrás: Medipress

A tartós gyerekkori asztma előtt-amelynek során gyakorlatilag napi szintűek a légzésproblémák-az orvostudomány egyelőre értetlenül áll.A legtöbb esetben kinövi a gyerek a problémát, de az esetek 20 százalékban felnőttként is komoly problémákkal küzd majd.

A tartós gyerekkori asztma súlyos következménnyel járhat

Az eddigi legnagyobb amerikai kutatásban a tartós gyerekkori asztma és a krónikus obstruktív légúti betegség(COPD) között fedeztek fel összefüggést a szakemberek. A New England Journal of Medicine című szaklapban publikált anyag szerint azoknál a gyerekeknél, akiknek tüdőfunkciója alacsony volt a kutatás kezdetekor, egy jól bejósolható és meghatározható növekedési mintázatot figyelhettek meg a szakemberek.
"A többségüknél csökkentett tüdőnövekedés volt megfigyelhető később is, és sokan közülük a COPD tüneteivel küzdöttek" - mondja a kutatást vezető Scott T. Weiss professzor.
A kutatás során 684 résztvevő tüdőműködését vizsgálták 5 és 12 éves kor között, egészen - legalább - 23 éves korig. A vizsgálatokra évente sor került, így könnyen lekövethető volt az abnormális növekedési mintázat.
A kutatás végére a résztvevők 11 százaléka COPD-val diagnosztizálták, amely egy rendkívül progresszív zavar, súlyos légzési nehézségekkel. Érdekesség, hogy a fiúk esetében a kilátások rosszabbak voltak, mint a lányoknál, de ez összefügghet azzal is, hogy az asztma a fiúk körében gyakoribbnak számít.
A szakemberek szerint a fiatal felnőttek esetében a COPD rendkívül veszélyes, hiszen jó eséllyel néhány éven belül hétköznapi feladataikat sem tudják ellátni. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ezeket a mintákat a szakemberek már a tartós gyerekkori asztma azonosításakor is felmérjék, hogy csökkenteni tudják az COPD kialakulásának esélyeit.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék