Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szuperhős kultúra agresszívebbé teszi a gyerekeket?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 18. | Frissítve: 2017. január 25.

Forrás: Medipress

Azok a gyerekek, akik aktívan elmerülnek a szuperhős kultúrában, nagyobb eséllyel lesznek agresszívek, és kicsi a valószínűsége annak, hogy megvédik bántalmazott társaikat - derül ki a Brigham Young University (BYU) friss kutatásából.

A szuperhős kultúra agresszívebbé teszi a gyerekeket?

A BYU professzorát, Sarah M. Coyne-t az foglalkoztatta, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy az nagycsoportos óvodás korú fiúk és lányok, akik a szuperhősökért rajonganak, nem a pozitív tulajdonságokat, hanem az agressziót veszik át ezekből a történetekből.
"Rengeteg óvodás gyerek rajong különféle szuperhősökért, és a szülők többnyire azt hiszik, hogy mindez segít a gyerekeknek abban, hogy pozitív példaképeket találjanak, s így megvédjék gyengébb, esetleg bántalmazott társaikat. Sajnos azonban nem ez a helyzet, hanem épp ellenkezőleg: a gyerekek a történetek hatására agresszívebbek lesznek, és eszükbe se jut megvédeni társaikat" - mondja Coyne.
A szakember felfedezte, hogy azok a gyerekek, akik elmerülnek a szuperhős kultúrában (pl. beöltöznek, képeket gyűjtenek) egy évvel később fizikailag és kapcsolataikban is agresszívebbek, mint a hasonló meséktől és játékoktól távol maradó társaik.
A Journal of Abnormal Child Psychology című szaklapban publikált anyag szerint mindez nem azt jelenti, hogy a gyerekek teljesen fordítsanak hátat Batmannek vagy Supermannek, hanem inkább arról van szó, hogy ne maradjanak egyedül ezekkel a történetekkel, szülői magyarázat nélkül, illetve ne vigyék túlzásba az ezzel való foglalkozást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék