Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szülők a nádpálcát sírják vissza, a gyerekek szerint Yoda lenne jó tanárnak

Szerző: Babaszoba.hu

2011. szeptember 21. | Frissítve: 2015. december 10.

Forrás: MTI- babaszoba.hu

A brit szülők fele helyesli a testi fenyítést, és újra bevezetné a nádpálcát az iskolákban, sok diák a Csillagok háborújának Yoda mesterét szeretné tanárának - derítette ki egy szigetországi felmérés.

Kétezer olyan szülőtől tudakolóztak, akinek középiskolás gyereke van. 49 százalékuk támogatja a verést és a nádpálca "reneszánszát", míg 45 százalékuk ellenzi, azaz erősen megoszlanak a vélemények, csupán 6 százalékuk közömbös vagy tanácstalan. Ugyanakkor 91 százalékuk szerint a tanároknak lehetőséget kellene kapniuk a szigorúbb fellépésre diákjaikkal szemben.

Egy pedagógus-szakszervezet viszont azt hangoztatja, hogy javult az iskolai fegyelem, amióta - fél évszázada - betiltották a testi fenyítést a szigetországban.

Tíz évvel ezelőtt egyébként még több szülő támogatta a testi fenyítést, akkor 51 százalékuk helyeselte.

Pofonok osztogatása helyett érdekes órát érdemes tartani

A tanár fél a diáktól

Ami a büntetési módokat illeti, a "legnépszerűbb" - szülői körben - a "kiküldetés", mármint a gyerek kiparancsolása az osztályteremből. Ezt a szülők 89 százaléka helyesli. A bezárás - a tanítás utáni "marasztalás" - támogatottsága 88 százalékos. A kiabálás a gyerekkel viszont csak 55 százalékos.

A szülők 91 százaléka szerint a tanárok egyre jobban félnek a diákoktól, 86 százalék szerint a diákok szüleitől, 90 százalékuk szerint pedig attól, hogy jogi eljárás indul ellenük diákok fegyelmezéséért. Diákokat is megkérdeztek a felmérők a verésről. A közvetlenül "érintettek" 19 százaléka helyeselné a testi fenyítés visszatérését, 71 százalék ellenzi.

A felmérés felvetette azt a kérdést is, hogy kit tartanának tökéletes tanárnak, illetve tanárnőnek. A diákok Albus Dumbledore-t (a Harry Potter filmekből) emelték az első helyre 36 százalékos szavazati aránnyal, a második Jamie Oliver "tévészakács" lett 26 százalékkal holtversenyben a Jedi-lovag-oktató Yoda mesterrel a Csillagok háborújából.

Tökéletes tanárnőnek a legtöbben (40 százalék) Harry Potter "szülőanyját", JK Rowling írót tartanák, de Kate Middletonnak, alias Katalin hercegnőnek is sokan örülnének, ő a negyedik lett 21 százalékkal - adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

Babaszoba

Arról ritkán esik szó, hogyan lehetne elkerülni, hogy fegyelmezésre legyen szükség. Magyar kamaszokkal beszélgetve azt tudtuk meg, hogy nem szeretik az olyan tanárt, akinél fegyelmezésre van szükség, mert ez azt is jelenti, hogy nem tart érdekes órát. Egyöntetűen állítják viszont, hogy aki le tudja kötni őket, azt sokkal jobban szeretik, még ha többet is követel, mint az erőtlen és emellett felkészületlen tanerőt. Nem meglepő, hogy Ranschburg Jenő is így vélekedett erről!

Kapcsolódó cikkek a témában:
 • Különórák minél hamarabb?
 • Bölcsőde, óvoda, iskola
 • Elkerülhető az iskolakezdés traumája

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék