Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szülő is tehet érte, hogy jó matekos legyen a gyerekéből

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 29.

Forrás: Medipress

Szakemberek szerint a korai matematikai készségek talán még az írástudásnál is fontosabbak, és nagyobb mértékben meghatározzák a gyermek későbbi iskolai teljesítményét, sőt majd a felnőttkori fizetését is.

Te is tehetsz azért, hogy jó matekos legyen


Mégis sokkal kevesebb tanulmány foglalkozik azzal, hogy a szülők miként tudják segíteni gyermekük ezen készségének alakulását.
A Boston College kutatói azonban éppen ennek kívántak utána járni, és vizsgálataik során azt találták, hogy azok a gyerekek, akikkel az anyukájuk sokat játszott és főleg gyakran játszottak olyat, ahol tárgyak mennyiségét kellett számba venni, 4,5 és 5 éves koruk körül jobban teljesítettek a matematikai feladványok terén.
A kísérlet során a szakemberek azt figyelték, miként viselkednek az anyukák egy olyan szituációs játékban, ahol a hároméves gyerekük pénztárgéppel játszik. 140 bostoni anyáról és gyermekéről készítettek egyenként tízperces felvételeket, és megállapították, hogy azok a gyerekek, akiknek az anyukája a játék közben sokat segített a tárgyak számolgatásában, az írott számok felismerésében, vagy éppen a készletben levő tárgyak számbavételében, később jobban teljesítettek a matematikai feladatok során, mint azok, akik mellett nem állt ott ilyen formában az anyukájuk. Előbbi gyerekek később az összeadásokkal és kivonásokkal is könnyebben megbirkóztak.
Amint azt a kutatást vezető Beth Casey, a Boston College munkatársa kifejtette, sok gyerek el tud számolni tízig anélkül, hogy fogalma lenne arról, mik is a számok. A szülők azzal tudnak segíteni, ha megmutatják a gyerekeknek, hogyan lehet két-három tárgyból összerakni egy csomagot és megállapítani, hány dolog van egy csomagban. Például a zöldségesnél megmutatni, hogy most két almát teszünk a kosárba, vagy megkérni őket, hogy tegyenek az asztalra három poharat, illetve, hogy számolják meg, hány szál virág van a vázában.
Ha rendszeresen beszélgetnek erről a gyermekükkel, azzal előkészíthetik számukra későbbi matematikatanuláshoz szükséges alapokat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék