Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szemünk mindent elárulA férfiak és a nők tényleg másképp látják a dolgokat

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 2.

Forrás: Medipress

A londoni Queen Mary University kutatócsoportja tudományos módszerekkel is bizonyította, hogy a férfiak és a nők tényleg másképp látják a körülöttük lévő dolgokat, másképp dolgozzák fel a környezetből érkező vizuális ingereket.

A vizsgálat során egy szemmozgást követő berendezés segítségével figyelték meg a résztvevőket, amint egy monitort néznek. A közel 500 résztvevőnek az volt a feladata, hogy tartsanak szemkontaktust a monitoron videócsevegésben megjelenő színésszel, amíg azt kellemetlennek nem érzik. Az eredmények meglepő különbséget mutattak a két nem között.
A nők sokkal hosszabb ideig nézték a monitoron megjelenő ember arcának bal felét és sokkal intenzívebb kontaktust tartottak az illető bal szemével. Ez a nembeli különbség olyan markánsan megmutatkozott, hogy a kutatók a szerkezet mérési adatait megnézve 80%-os biztonsággal képesek voltak megmondani, milyen nemű volt az adott vizsgálati alany. Minden ember ugyanazokat a színészeket látta a képernyőn (összesen 8-at) a tesztidő alatt, ami körülbelül 15 percig tartott. A teszt lezajlása után pedig mindenkinek egy kérdőívben kellett megítélnie, mennyire tartották zavarba ejtőnek, kellemetlennek a hosszú szemkontaktus fenntartását.
A kutatás vezetője, Dr. Antoine Coutrot szerint a kulturális különbségek nem lehetnek befolyással az észlelt különbségekre, ugyanis a vizsgálati alanyok közel 60 különböző nemzetiségből származtak. A résztvevők nagy száma és sokszínűsége miatt az emberek bizalmatlanságának mértéke illetve a színész iránti esetleges vonzalma is kizárható volt, mint befolyásoló tényező.
A kutatócsoport szerint az általuk felfedezett különbség a vizuális információk feldolgozása terén számos más kutatási területet érinthet a jövőben, mint például az autizmus diagnosztizálása vagy akár hétköznapi tevékenységek végzése, mint filmnézés vagy éppen autóvezetés.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék