Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szemszárazság lehetséges okai

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 20.

Forrás: Semmelweis Médiasarok

Minden harmadik ember szenved szemszárazságtól, idősebb korban és főként nőknél még ennél is gyakoribb jelenség. Sok ok állhat a háttérben, enyhíteni szemcseppel és a környezeti tényezők megváltoztatásával lehet.

A szemszárazság lehetséges okai
A szemfelszínt, a kötőhártyát és a szaruhártyát könnyréteg védi a kiszáradástól, ez a funkció sérül amikor szemszárazságról beszélünk. A szemszárazság tünetei a szúrós érzés, a szem vörösödése és a szemfáradtság. Súlyosabb esetekben a fény is zavarja a szemet.
A szemszárazság okai sokfélék lehetnek, például ha nem megfelelő a könny összetétele, ha túl kevés a könny, de gyógyszerek mellékhatásaitól is kialakulhat, pl. ha tartósan használunk bizonyos szemcseppeket, vagy antidepresszánsokat szintén kialakulhat szemszárazság. A számítógép előtt töltött sok idő vagy a sok tévézés is hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Javasolt húsz percenként megszakítani a munkát, a számítógéptől legalább húsz méterre nézzünk minimum 20 másodpercig.
A huzat vagy az alacsony páratartalom sem kedvez a szemszárazságnak.
A menopauzát követően megváltozik a hormontermelés, aminek következménye, hogy kevesebb könny termelődik. De kontaktlencsétől vagy autoimmun betegségtől is lehet szemszárazság.
Dr. Németh János a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese azt tanácsolja, hogy szemcseppét forduljunk orvoshoz, aki ki deríti, hogy mi áll a szemszárazság hátterében. Azokat a szemcseppeket óvatosan kell használni, amelyek az erek összehúzásával szüntetik meg a szem vörösségét, ezekhez a készítményekhez hozzá lehet szokni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék