Gyerek

A szakszervezet szerint nem, az államtitkár szerint elegendőek az iskolai intézkedések

Miközben a pedagógus szakszervezet határozott intézkedéseket sürget a tanárok és a diákok védelmében, a tárca államtitkára szerint az intézkedések elegendőek az iskolákban a védekezéshez.
2020. Október 12.
A szakszervezet szerint nem, az államtitkár szerint elegendőek az iskolai intézkedések (fotó: Getty Images)

Múlt héten derült ki, hogy elhunyt egy 39 éves tanár koronavírusban. A pedagógus szakszervezet szerint előfordul, hogy egy fertőzött tanár kórházba kerül, az iskolában pedig minden úgy zajlik tovább, mintha mi sem történt volna. A szakszervezet az elhunyt tanárról szóló hírekre reagálva közölte, “ennek a tragédiának nem lett volna szabad megtörténnie”, és határozott intézkedéseket követelnek a hasonló esetek elkerüléséért.

A 444.hu által idézett zárójelentés és a halottvizsgálati bizonyítvány is alátámasztotta, hogy a 39 éves pedagógus a járvány áldozata lett, a hivatalos statisztikában csak késlekedve, pénteken jelent meg a férfi, mert Müller Cecília országos tiszti főorvos közlése szerint a népegészségügyi központba bekérték a kórházból az iratokat, hogy igazolják, valóban a vírus áldozata lett a pedagógus.

“Iskolánkban két kolléganő covidos lett a tesztelés után. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járt az iskolában, kikérdezte az intézményvezetőt, majd elmentek. Nem volt kontaktkutatás, a tanáriban a megbetegedett kolléganő mellett ülő kollégát meg sem kérdezték, hogy van. Senkit nem küldtek karanténba, minden megy tovább, mintha semmi sem történt volna” – ez a visszajelzés a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) érkezett, a 24.hu információi szerint a történetben szereplő egyik pedagógus kórházba is került, de az iskolában semmilyen intézkedés nem történt, egyetlen osztály sem került karanténba és senkit nem teszteltek.

A 24.hu információi szerint több koronavírus-fertőzött tanár van jelenleg is kórházban, és közöttük vannak, akik intenzív osztályra kerültek.

“Ez egy orosz rulett, bárki bármit mond” – mondta a lapnak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az iskolákban tapasztaltakról. Az országból több olyan jelzés is érkezett, hogy hiába derül fény arra, hogy valaki koronavírusos egy iskolában, elmarad a kontaktszemélyek felderítése, így persze azok tesztelése is.

A PSZ felméréséből az derül ki, hogy a tanárok többsége nem érzi magát biztonságban.

Az oktatási tárca szerint “nyugodtan folyik a munka az iskolákban és az óvodákban”. Az iskolákban korábban bevezetett preventív intézkedések elegendőek a koronavírus elleni védekezéshez – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Elmondta azt is, hogy a mostani helyzet egyelőre nem olyan, amely további intézkedéseket vagy azonnali beavatkozást igényelne. Közölte, hogy 24 óvodában van rendkívüli szünet, ami a csaknem 3000 ilyen intézménynek a 0,81 százaléka, 17 (0,55 százalék) iskola zárt be ideiglenesen és 102 (3,31 százalék) további olyan iskola van, ahol tantermen kívüli digitális oktatást vezettek be, jellemzően egy-két osztályban.

Maruzsa Zoltán jelezte, két hét múlva, október 23-tól őszi szünet lesz az iskolákban, ami alkalmas lehet arra, hogy a fertőzött intézményekből “kisöprődjön” a vírus.

A szakszervezet szerint azonban “Sokakban él a gyanú, hogy nincs elegendő tesztkapacitás, de a kontaktkutatás önmagában még csak pénzbe sem kerül.” Totyik Tamás szerint az nem pénz kérdése, hogy karanténba kerüljön mindenki, akik az iskolában fertőzött diákkal vagy pedagógussal érintkezett.

A tesztkapacitás felső határának elérését a járványügyi szakértők is elismerték, hozzátéve: “menne még följebb a járványgörbe, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, aminek szűk keresztmetszete, hogy ma Magyarországon egy nap alatt mennyi tesztet vagyunk képesek végezni.”

Totyik Tamás hangsúlyozta, hogy számos országban egy fertőzött diák vagy tanár esetén azonnali kontaktkutatással lezárják a betegség tovább terjedésének lehetőségét. A PSZ-alelnök megjegyezte, hogy korábban az oktatási tárca elvetette a kötelező iskolai lázmérést, majd október 1-jétől mégis bevezették – jóllehet például Jakab Ferenc virológus szerint “sem szakmailag, sem járványügyileg nincs értelme” -, így nehéz megjósolni, hogy milyen lépések jöhetnek szóba a tanév előrehaladtával.

A szakszervezeti vezető hozzátette, ha a minisztérium ennyire magabiztos azzal kapcsolatban, hogy flottul megy a tanítás az oktatási intézményekben, miért nem hozzák nyilvánosságra a fertőzött tanárok és a karanténba került diákok számát? Ugyanis a tény, hogy egyes iskolákban titoktartási kötelezettséget íratnak alá a tanárokkal, inkább azt mutatja, van mit takargatni.

Az oktatás szereplői között több elképzelés is van arról, hogy miért alakult így mindez. Egyesek szerint a kormányzatban a gazdaság működésének fenntartása miatt “vállalták a kockázatot”, hogy néhány pedagógus is megbetegszik, viszont Totyik Tamás továbbra sem érti, hogy ha a kormány nem tekinti feláldozhatónak a pedagógusokat, akkor az idős, krónikus beteg tanárokat miért nem vonták ki a tantermi oktatásból.

Erre az lehet a válasz, hogy az idős tanárok nélkül helyenként egyszerűen nem lenne, aki megtartsa az órákat, olyan mértékű tanárhiány van.

Forrás: 24.hu/MTI